Monika Vujisić dobitnica ovogodišnjeg salona

U Bijelom Polju je sinoć otvoren proljećni likovni salon, kolektivna izložba, koji JU Muzej organizuje skoro tri decenije. Izložena su djela 18 autora sa 29 radova. A dobitnik ovogodišnjeg salona je Monika Vujisić studentica treće godine Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, druga nagrada pripala je Ivani Smolović dok je treće nagrađena Lejla Međedović. Specijalna nagrada dodijeljena je Saški Bojić.

Otvarajući “Bjelopoljsko likovno proljeće”, predsjedik ovogodišnjeg žirija, akademski slikar Aldemar Ibrahimović je kazao da ovaj salon pruža publici mogućnost da spozna raskoš umjetničkih poetika i stilsku razuđenost autohtonih umjetničkih izraza koji čine važan i neizostavan prilog ukupnom sagledavanju složenog mozaika savremenog likovnog stvaralaštva u Crnoj Gori.

Među autorima koji se sjećaju djetinjstva provedenim u gradu pod Obrovom našao se i novinar Radija Crne Gore,Radojica Bulatović koji je, kako su kazali u najavi, nakon decenija rada pred mikrofonom i obraćanja slušaocima radija, konačno u rodnom gradu dobio mogućnost da se obrati gledaocima.

“Došao sam da,poput mnogih,izvadim krštenicu ,podignem izvod iz matične knjige rođenih;da vidim neka draga lica;da pogledam trošne fasade kuća u Nikoljcu…da pronađem prošlo u ovom mahnitom,ubraznom vremenu”,kazao je Bulatović, koji će dva portreta nobelovca Andrića, rađena različitom tehnikom,pokloniti OŠ “Risto Ratković”.

Kada je prije bez malo tri decenije pokrenuta ova manifestacija, krenulao se sa 4-5 učesnika da bi njihvovo učešće raslo iz godine u godinu, podsjetio je istoričar umjetnosti Zdravko Minić.

“Krenuli smo sa dva cilja:da doprinesemo razvoju umjetnosti i da produžemo ono što je počelo davno u ilustracijama Miroslavljevog jevanđelja,nastavljeno preko srednjovjekovnih zografa pa sve do slikara Lazovića”, kazao je Minić konstatujući da veliki broj akademskih slikara iz Bijelog Polja potvrđuje uspješnost postavljenih ciljeva.

Nagrade je uručio direktor Muzeja Željko Raičević, koji se tom prilikom zahvalio publici na impozantnom prisustvu.

U muzičkom djelu programa nastupili su učenici Muzičke škole: Adis Sijarić gitara i Lazar Čuljković, harmonika.

Program je vodila Vesna Šćekić.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor