Search
Close this search box.

Mještani sela Ranče za prvomajske praznike blokiraće granični prelaz

Stanovnici ovog sela, u saopštenju dostavljenom medijima, ističu da su posebno ogorčeni na postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a), kao i Uprave za katastar i državnu imovinu, područne jedinice Pljevlja. Kažu da su prevareni i da je njihovom strpljenju došao kraj, kao i da neće dozvoliti da neko uzurpira njihovu imovinu, a da oni dobijaju samo prazna obećanja.

GRANIČNI PRELAZ RANČE OTVOREN POČETKOM JUNA PROŠLE GODINE/ DAN

Prvo je izvođač radova ušao nelegalno u naše parcele, jer je proces eksproprijacije znatno kasnije započet. Rekli su da ćemo dobiti pravičnu naknadu i novi pristupni put do sela. Ponuđena nam je naknada od šest eura po kvadratnom metru, odnosno u mnogo manjem iznosu nego 2018. godine kada su nam oduzimali zemljište za proširenje magistralnog puta, kada je država plaćala 8,25 eura. Ostali smo i bez pristupnog puta za selo, i dalje prelazimo granični prelaz da bismo došli do svojih kuća koje su na teritoriji Crne Gore – ističu stanovnici sela Ranče.

Oni dalje navode da im je nezakonito onemogućeno da koriste svoje parcele, čime im je direktno pričinjena šteta, i da nemaju ekonomski interes da koriste predmetne parcele koje su u postupku eksproprijacije u cjelosti oduzete.

Iako je Upravni sud vratio čitav postupak na ponovno odlučivanje, a Ministarstvo finansija tri puta poništavalo rješenje prvostepenog organa, predstavnici Uprave za katastar i državnu imovinu ne žele, iz njima znanih razloga, da formiraju novu komisiju koja će izaći na lice mjesta, utvrditi pravičnu naknadu za eksproprisane nepokretnosti i primijeniti član 8 Zakona o eksproprijaciji. Vještaci koji su prisustvovali raspravi izjavili su da je evidentno došlo do promjene cijena poljoprivrednog zemljišta i šumskih zasada. Ipak, službeno lice Uprave za katastar i državnu imovinu donosi rješenje koje je identično sa prethodnim – navodi se u saopštenju mještana Ranča.

Oni ukazuju da postoje osnove sumnje o izvršenom krivičnom djelu zloupotreba položaja od strane više službenika Uprave za katastar i državnu imovinu i pozivaju tužilaštvo da preduzme aktivnosti.

Ukoliko ne bude pomaka i mi ne dobijemo pravičnu naknadu za eksproprisano zemljište i obećani pristupni put do sela, za pravomajske praznike blokiraćemo granični prelaz Ranče. Podnijećemo tužbu i protiv Elektrodistributivnog sistema za ćutanje administracije, jer nam u zakonskom roku nisu dostavili dokumentaciju vezanu za priključenje električne energije za potrebe graničnog prelaza, a trafostanica je izgrađena na imanjima mještana sela – poručili su stanovnici pljevaljskog sela Ranče.

 

Novinarka: Ljiljana Čelebić

Izvor: Dan

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor