Search
Close this search box.

Fekalije i otpadne vode teku u Plavsko jezero

Kazali su da su sa ovog lokaliteta, poznatog pod imenom Ribare, gdje je izgrađeno preko sto stambenih objekata, otpadne vode i fekalije uglavnom usmjerene prema Plavskom jezeru. Naglasili su da se zbog toga suočavaju sa ozbiljnim neprijatnostima i da je krajnje vrijeme da se rješavanju ovog ozbiljnog problema pristupi na odgovarajući način.

Mještani ističu da u ovom dijelu grad ima dosta otvorenih kanala koji u znatnoj mjeri ugrožavaju životnu sredinu.

U našem naselju, koje se prostire nedaleko od centra grada, napravljeno je mnošto stambenih objekata. U poslednje vrijeme krenulo se i sa izgradnjom velikih zgrada i to bez nekog određenog plana. Takođe, postoje najave da će se ovdje graditi i neke perionice, što je krajnje diskutabilno, jer na cijelom ovom potezu ne postoji odgovarajuća kanalizaciona mreža, već otpadne vode i fekalije u dobroj mjeri otiču pravo u Plavsko jezero. Istina ima i septičkih jama, ali zbog poroznog zemljišta ni to nije dobro rješenje. Suočavamo se sa izuzetno neprijatnim mirisima i drugim problemima, pa upućujemo apel nadležnima u lokalnoj upravi i državnim institucijama da konačno pristupe rjšavanju ovog velikog i životnog i ekološkog problema – ističe mještanin Ismet Krcić.

Zagađen biser prirode loša je poruka za turiste

Mještani podsjećaju da su u minulom periodu donošene posebne preporuke za zaštitu Plavskog jezera, ali da one još uvijek nijesu dale očekivane rezultate. Istakli su da se na taj način šalje loš signal za brojne turiste koji izražavaju želju da posjete Plav.

Donošene su brojne preporuke i deklaracije o zaštiti i valorizaciji prirodnih vrijednosti sa kojima raspolažemo, a naročito Plavskog jezera. To je urađeno i na velikoj konferenciji koja je prošle godine održana u Plavu pod nazivom “Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive”. Međutim, i pored svega toga došli smo u situaciju da zbog zagađenja više ne možemo da se okupamo u jezeru. To je izuzetno loša poruka za brojne turiste koji hrle ka našem gradu, jer Plavsko jezero je prirodni dragulj koji zaslužuje mnogo više pažnje – naglasio je Cecunjanin.

Stanovnici naselja Ribare smatraju da se problem može riješiti izgradnjom kanalizacione mreže i kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, te da bi se na taj način i Plavsko jezero zaštitilo od zagađenja.

Plavsko jezero, kao biser prirode na sjeveru Crne Gore, napadnuto je sa svih strana negativnim uticajima. Od Gusinja pa do Plava nigdje nema odgovarajuće kanalizacione mreže, već se sve otpadne i fekalne vode uglavnom usmjeravaju prema jezeru. Takođe, i postojeća gradska kanalizacija se uliva u rijeku Lim koja ističe iz Plavskog jezera. Da bi se ovaj problem riješio, neophodno je pod hitno pristupiti izgradnji kanalizacione mreže za Plav i Gusinje sa prečišćivačem otpadnih voda. To bi doprinijelo i rješavanju velikih problema koji se tiču kanalizacije u našem naselju – naglašava mještanin Nedžad Cecunjanin.

Mještani ističu da u ovom dijelu grad ima dosta otvorenih kanala koji u znatnoj mjeri ugrožavaju životnu sredinu.

Postoji jedan veliki otvoreni kanal koji skuplja otpadne vode i odvodi ih u jezero. Na taj kanal priključeno je dosta kanalizacionih cijevi iz obližnjih kuća. Iz pojedinih objekata kanalizacija se direktno izliva na javne površine. Sve to odaje zaista užasnu sliku i stvara krajnje nelagodne uslove za život. Smatramo da trenutno u našoj opštini ne postoji prioritetniji projekat od izgradnje kanalizacione mreže – naglašavaju mještani naselja Ribare, dodajući da rješavanje ovog problema ne trpi dalja odlaganja.

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor