Mještani poručili koncesionarima: Nema transporta drvne mase dok ne sagrade mostove na Murinskoj rijeci

Put koji od Murina, uz Murinsku rijeku, vodi ka Nemovoj gori i Pupuranu je potpuno uništen, a na ovom potezu su polomljena četiri drvena mosta, pa je svaki prolazak preko njih rizičan, upozorava mještanin Budimir RadenovićStanovnici mjesne zajednice Murino, koja broji pet sela, poručili su juče da neće dozvoliti da se vrši dalji transport drvne mase sa područja koje se prostire iznad Murinske rijeke sve dok se ne izvrši popravka puta ka lokalitetima Nemova gora i Pipuran. Naglasili su da je poslednjih 30 godina u ovom kraju od strane privilegovanih koncesionara vršena nemilosrdna sječa državnih šuma i da je tom prilikom nemilice uništavana putna infrastruktura.Put koji od Murina, uz Murinsku rijeku, vodi ka Nemovoj gori i Pupuranu je potpuno uništen od strane koncesionara koji su godinama na ovom području nemilice sjekli šumu. Za sve to vrijeme iz Opštine Plav i Šumska uprava nijesu ništa preduzimali da ovaj put dovede u red, nego su mirno gledali kako koncesionari uništavaju sve pred sobom. Zato će građani zaustaviti svaki dalji transport trupaca i drvnih sortimenata od strane potencijalnih koncesionara sve dok se ne izvrši rekonstrukcija ovog puta – kazao je mještanin Budimir Radenović.

Naglasio je da je na pomenututoj saobraćajnici neophodno izgraditi četiri nova mosta na Murinskoj rijeci i asfaltirati dionicu puta koji vodi pored privatnih imanja.

– Na ovom putu postoje četiri drvena mosta koja su koncesionari polomili, tako da svaki prelazak preko njih predstavlja pravi rizik. Zato zahtijevamo da se ti uništeni mostovi zamijene novim betinskim mostovima. Takođe, neophodno je da se izvrši asfaltiranje dionice koja od sela vodi do početka državnih šuma, jer se prilikom prolaska teških kamiona diže ogromna prašina koja uništava ljetinu mještana. Podsjećamo da mještani imaju imanja, njive, livade, pašnjake i katune na ovom području i da su onemogućeni da dođu do svojih posjeda jer su koncesionari, uz prećutnu podršku nadležnih institucija, ostavili pravu pustoš za sobom – istakao je Radenović.

Od prašume do goleti

Mještani navode da su privilegovani koncesionari nekadašnje prašume na području Murina pretvorili u prave goleti.

– Na potezu Zeletin – Visitor – Murinska rijeka – Nemova Gora – Pipuran šezdesetih godina prošlog vijeka bila je prava prašuma. Nekontrolisanom sječom, uz podršku šumske mafije, koncesionari su tu prašumu pretvotili u pravu golet. Stanje je teško i na potezu Šipovidža – Vraćevo – Ječmište, gdje se takođe pribjegavalo nemilosrdnoj sječi šume. Sjekli su i muniku i moliku, bez doznake i sa doznakom, iako se radi o endemskom i zaštićenom drveću. Tako da munike više nema, a molike je ostalo vrlo malo. Šume Murina su bile i najbogatije lovište u Crnoj Gori svih vrsta divljači. Ta divljač je istrijebljena, jer životinje hoće šumu, vodu i mir za svoj opstanak, a toga više nema. Jednostavno, nadležne službe nijesu radile svoj posao – naglasio je Radenović.

Ustvrdio je da je cijelo vrijeme u državnim šumama na području Murina gospodarila šumska mafija i da lokalno stanovništvo nije imalo nikave koristi od novca koji Opština Plav dobija na ime koncesionih naknada.

– Poslednjih godina nije bilo sječe šume na potezu Visitor – Nemova gora, ali je tamo izvršena doznaka stabala za sječu. Sada se vrši preprodaja koncesija koju je svojevremeno dobila kompanija „Pelengić trejd“ sa ciljem da se šuma na ovom području potpuno dokrajči. Mještani od toga neće imati nikakve koristi, jer Opština Plav od novca koji dobije od koncesionih naknada ništa neće uložoti u Murino, tim prije kad se zna da ovdje šumska mafija vodi glavnu riječ. Sve se to dešava iako je dobro poznato kakvo je razaranje Murino doživjelo 1999. godine prilikom NATO bombardovanja – naveo je Radenović.

Mještani će zatražiti da se Murino izdvoji iz opštine Plav sve dok se, kako navodi Radenović, od nadležnih bude sprovodila samovolja i maćehinski gledalo na stvarne potrebe lokalnog stanovištva

Poručio je da će mještani zatražiti da se Murino izdvoji iz opštine Plav sve dok se, kako je naveo, od nadležnih bude sprovodila samovolja i maćehinski gledalo na stvarne potrebe lokalnog stanovištva.

– Narod mjesne zajednice Murina tražiće od Vlade Crne Gore da se izdvoji iz opštine Plav. Tražićemo da Murino bude pod patronatom Vlade dok se stanje u ovoj mjesnoj zajednici ne dovede u okvire normalnog života dostojnog čovjeka. Za tako nešto treba dosta zalaganja i posla, jer je ovo područje godinama bilo potpuno zapostavljeno od strane Opštine Plav – zaključio je Radenović.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor