Search
Close this search box.

Mještani Bijedića životima će braniti nalazište od devastacije

Mještani Bijedića u kojem se nalazi poznato arheološko nalazište “Trnje” iz neolita opet su na udaru koncesionara kamenoloma, firme Elas, vlasnika Šućra Omerovića.

To je za “Dan” kazao Krsto Tvrdišić, predsjednik Građanske inicijative, u ime mještana koji se protive otvaranju kamenoloma na tom kraju.

 

GRAĐEVINSKA MAŠINA U BIJEDIĆIMA/ PRIVATNA ARHIVA

 

Koncesionar je danas pomjerio građevinsku mašinu na novu lokaciju i devastirao arheološki lokalitet i prostor kroz privatna imanja u namjeri da napravi nove puteve i pokuša da uništi život na ovom području. Koncesionar je i pored upozorenja napravio put kroz arheološko nalazište, prilikom probijanja puta odvezao ogromne količine materijala sa parcela koje nijesu pod koncesijom i dobio zabranu radova na tom lokalitetu – naveo je Tvrdišić.

Mještani pitaju koliko je koncesionar uništio arheološkog nalazišta i odvezao ga zajedno sa kamenom i ko će za to odgovarati.

Ko je koncesionaru dozvolio da nastavi radove bez dozvola i – ako je dobio dozvole na osnovu čega ih je dobio jer je ugovor trebalo da bude raskinut još prošle godine – pitaju iz Građanske inicijative.

Traže raskid ugovora sa koncesionarom

Na ovom prostoru živi preko 50 domaćinstava, među kojima su proizvođači organske hrane. Zar mi nemamo pravo na čist vazduh, na pitku vodu, pravo da živimo slobodno. Naši preci su se borili za ovo parče zemlje ne žaleći svoje živote. Mi nemamo gdje da se selimo i nećemo se seliti da ćemo našim životima braniti ovaj prostor. Molimo vas da raskinete ugovor jer ovim činjenjem ugrožavate našu životnu sredinu – poručio je Tvrdišić i dodao da u blizini postoji pećina gdje se narod sklanjao za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, da tu postoje prirodni dragulji i arheološko nalazište iz doba neolita.

Mještani Bijedića su ogorčeni na institucije koje su ih dovele u ovu situaciju.

Nijedan posao oko davanja koncesije nije urađen transparentno i kako treba. Nijesu održane javne rasprave, nije urađen ekološki elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. Mještani neće pristati na dalju devastaciju i neće pristati na raseljavanje sa ovog područja. Poručujemo da ćemo nastaviti prošlogodišnje blokade magistralnih puteva jer nećemo dozvoliti da nas privatni interesi otjeraju sa ognjišta naših predaka – poručuju mještani dodajući da su na mnoga pitanja ostali bez odgovora.

Pitamo šta se dešava sa krivičnim prijavama koje smo podnijeli protiv koncesionara. Zanima nas i da li je u ovaj posao uključen neko iz opštinskih struktura jer ni od njih nijesmo dobili nikakve odgovore. Pitamo šta se dešava sa prijavom protiv bivšeg direktora Uprave za kulturna dobra Božidara Bojovića? Da li su prijave u fiokama ili će institucije početi da rade svoj posao – pitali su iz GI “Zaštitimo Bijediće”.

Mještani su juče još jednom poručili Vladi Crne Gore, Ministarstvu energetike i rudarstva i svim institucijama koje su dovele do potpisivanja ugovora, da neće odustati od zahtjeva za raskidanje ugovora i da je krajnji rok bio 25. oktobar 2023. godine do kada mu je važilo rješenje od JU Zavod za geološka istraživanja kojim mu je dozvoljeno istraživanje.

Poručujemo da ćemo svojim životima braniti ovaj prostor, da nećemo dozvoliti odvoženje tehničkog kamena i izgradnju bilo kakvih postrojenja za mljevenje kamena, čime bi bili ugroženi naši životi – navode mještani.

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor