Lavrov: Zapad je nezakonito priznao Kosovo

Lavrov je istakao da, kada Zapadu ne odgovara da prizna neku državu, on to ne radi

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da zapadne države jednostrano priznaju Kosovo kao samostalnu i nezavisnu državu, jer im to odgovara, prenose Večernje novosti.

– Zapad, u pokušaju da sačuva dominatiju i ide protiv objektivnog toka istorije, odbacuje međunarodno pravo. Pravila se izmišljaju u zavisnosti od određenog zadatka. Kada je potrebno, Zapad je spreman da prizna nezavisnost koja je nezakonito proglašena, bez bilo kakvog referenduma, jednostrano, kao što je to bilo sa Kosovom- rekao je Lavrov u intervjuu televiziji „Zvezda“, prenosi Sputnjik.

Lavrov je istakao da, kada Zapadu ne odgovara da prizna neku državu, on to ne radi. Tako je bilo sa Krimom, prenosi Kosovo Online.

Lavrov je tokom prošlonedeljnog sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom u Moskvi rekao da će Rusija podržati svako rešenje koje odgovara Srbima.

– S obzirom na nedavno ozbiljno zaoštravanje situacije na Kosovu i napetost koja je tamo ostala, ukazano je da u pokrajini postoji potreba za rešenjem na osnovu strogog poštovanja međunarodnog prava na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbijednosti UN, uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, legitimnih prava i interesa Srbije- istakli su u Ministarstvu.

Prije početka sastanka, Lavrov je govorio o nepromjenjivosti stava Rusije o Kosovu, što je više puta potvrđivao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

– Zalažemo se da Beograd i Priština postignu održivo i obostrano prihvatljivo rešenje na osnovu rezolucije 1244 Savjeta bezbijednosti Ujedinjenih nacija. Naravno, ono mora, prvenstveno, da odgovara međunarodnom pravu i obavezno da dobije odobrenje Savjeta bezbijednosti UN. Prihvatićemo samo takvo rešenje koje će odgovarati Srbima. Našim srpskim prijateljima pružićemo sveobuhvatnu podršku u postizanju ovog rezultata- naglasio je ministar.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor