Kusturica: Draža Mihajlović ušao u istoriju kao prvi antifašista Evrope

Dužni smo da to kažemo javno, kazao je srpski reditelj

Godine 1941. antifašizam je iz Bosne i Hercegovine preseljen na Taru i jedan čovjek je ušao u istoriju tako što je postao prvi antifašista, a njegovo ime je Draža Mihajlović, kazao je proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica prilikom ovogodišnjeg otvaranja filmskog festivala Kustendorf.

– Dobro došli u slobodne srpske planine! Godine 1941. antifašizam je iz Bosne i Hercegovine preseljen na Taru i jedan čovjek je ušao u istoriju tako što je postao prvi antifašista. Njegova sudbina nije bila tako srećna. Njegovo ime je Draža Mihajlović. Mi smo dužni da kažemo da je on prvi antifašista na svijetu. Ako pogledamo ovo što smo vidjeli večeras i zamislimo se nad tim, danas, možemo da zaključimo da smo mi slobodu izgubili- dodao je Kusturica.

Kako se to desilo? Šta se dogodilo u poslednjih četrdeset godina da tu slobodu izgubimo? Kako je moguće da je jedna percepcija svijeta izgubljena zauvijek? S jedne strane, to je naša posvećenost tehnologiji i taj gubitak slobode je u ovom Pazolinijevom filmu plastično izražen uz pomoć slika ljudi koji su obučeni kao lutke. Jedan narodni filozof rekao je da ovce najrjeđe stradaju od vukova. Najčešće stradaju od pastira. Tako se i naša sloboda rastopila u percepciji u kojoj smo bili neoprezni. Poslednji gubitak slobode dogodio se nakon proizvedenog virusa kovid 19. Čovjek koji je potvrdio da je virus proizveden je ubijen – nastavio je Kusturica.

Pazolini je imao isti usud, on je ubijen zato što je otišao daleko u dubinu ljudske duše.

– Danas živimo u vremenu koje možemo nazvati nevremenom. To su zla vremena u kojima nemamo nekoga kao Pazolini da nam osvetli put. Ako je kovid 19 prekinuo za trenutak ovaj festival, mi ćemo se truditi da u budućnosti pomjeramo termine tako da ne izgubimo čitavu godinu – rekao je Kusturica.

– Šta je ono što nas u ovom ratu koji traje u Ukrajini čeka kao ishodište tog rata? Šta nas čeka i u jednoj i u drugoj verziji? Najteža konsekvenca našeg života danas je to da završimo na smetlištu kao Pazolinijeva dva lika koja su bili lutke. Ne smijemo biti lutke, već naći put do slobode. Četvrta industrijska revolucija traje u civilnoj jedinci u necivilnom društvu. Oni imaju toliku autonomiju da jedni drugima ne predstavljaju ništa. Šta to znači? To znači – moždani impulsi, a to znači, kao u ovom filmu – upravljanje ljudskom sudbinom. Sad u SAD imamo ministarstvo istine. Zašto imamo takvo ministarstvo? Zato što traje formiranje velike svjetske vlade i njeno prvo ministarstvo je ministarstvo zdravlja. I kada u oktobru, kako kažu, opet prospu kovid, svi ćemo biti pod istom kapom i sve će nas zatvarati na isti način, pa će nas tako provoditi kroz krize poput ove koju su sad proizveli sa ratom i mirom i onda će nas tako izmučene i izmorene natjerati da pristanemo na gubitak ličnosti i dobijemo korisničko ime. Njihov plan je da nam oduzmu sve što imamo. Slobodu su uzeli. Još treba da nam uzmu zemlju i da nama upravljaju kako žele. Ovo nisu zavjereničke, već realne priče. Klaus Švab i i forum u Davosu upravljaju svijetom i konačni cilj im je da nas sve učine srećnima tako što nećemo imati ništa. Ne zaboravimo slobodu- zaključio je Kusturica.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor