Search
Close this search box.

Još 50-ak radnika Metalca traži zaostale zarade

Nakon što je novi vlasnik nikšićkog Metalca većem broju radnika koji su od marta protestovali u krugu fabrike isplatio zaostala dugovanja ostali, njih 50-ak, danas su protestovali ispred fabrike. Poručuju da će ući u fabriku i tamo ostati dok i njima ne budu isplaćene zaostale zarade od dvije i po godine ili, kako su kazali, bar dio njih.

“Okupili smo se, dio radnika koji nije isplaćen, da demantujemo izjavu Kosanovića da se agonija radnika Metalca završila. Kosanović je isplatio dio naših kolega, što je nama milo da se bar dio nas naplatio i da se ova situacija pomjerila sa mrtve tačke. Danas smo se okupili da poručimo Kosanoviću da će radnici i dalje da budu u fabrici do okončanja ove situacije”, kazao je jedan od radnika Stevan Đurđić.

On dodaje da zaostala dugovanja nijesu isplaćena još četvorici radnika koji su imali ugovor na neodređeno vrijeme i onima sa ugovorom na određeno.

“Nas je bilo 110 radnika koji su imali potraživanja od kojih je 39 nas bilo sa ugovorom za stalno dok su ostali imali ugovor na određeno vrijeme. Ostala su nas 4 radnika sa ugovorom za stalno koji nijesu izmireni i ostalo su zaposleni na određeno”, kazao je Đurđić.

Kaže da im nije jasno po kom kriterijumu je napravljena selekcija.

“I mi smo protestovali. Bilo je radnika koji su se pojavljivali i koji nijesu. Da štrajkuje dolazio je koliko je ko mogao. Neki imaju potraživanja ali su otišli u inostranstvo pa nijesu ni mogli da prisustvuju. Smaram da je Kosanović bio upućen u kompletnu situaciju i spisak potraživanja 110 radnika koji je postojao. To je moglo drugačije da se riješi, zašto je bilo ovako nije naše da diskutujemo”, kazao je Đurđić i poručio da će sa kolegama ući u fabriku i tamo ostati dok i oni ne budu obeštećeni.

“Advokati su nam kazali da dio radnika koji nije isplaćen može da nastavi sa štrajkom. Nijesmo pričali sa kolegama kako su oni dobili novac a mi nijesmo. Mi nastavljamo štrajk, ućićemo u fabriku dok i mi ne budemo obeštećeni”, kazao je Đurđić.

On napominje da je stalno zaposlenima Fond rada isplatio otpremnine u iznosu od oko 3.000 eura a sada, kako je dodao, traže zaostala potraživanja.

“Tražimo zaostala potraživanja, ili da se nagodimo za dio njih kao što su se ostali nagodili. Potraživanja nijesu velika. Ona iznose oko 100 hiljada eura za svih 50-ak preostalih radnika. Tu su plate za dvije i po godine”, kazao je Đurđić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor