Istraživanje Ekološkog pokreta „Ozon“: Utvrditi odgovornost za deponiju Mislov do

Istraživanje Ekološkog pokreta (EP) „Ozon“, sprovedeno u decembru prošle i u januaru ove godine, pokazalo je da čak 91,67 odsto anketiranih građana/ki Nikšića smatra da je potrebno insistirati na odgovornosti za štete učinjene životnoj sredini i zdravlju ljudi zbog nekontrolisanog odlaganja otpada na neuređenom gradskom smetlištu Mislov do u trajanju od 20 godina. Skoro 96 odsto anketiranih smatra da je lokalna uprava odgovorna za nelegalno odlaganje komunalnog otpada na Mislovom dolu, 87,5 odsto smatra da odgovornost snosi i Komunalno preduzeće, a blizu 92 odsto njih prepoznaju i odgovornost Vlade i resornog ministarstva. Istraživanje je predstavljeno u dokumentu „Predlog politika za unapređenje odgovornosti za štetu u životnoj sredini prouzrokovanom nekontrolisanim odlaganjem otpada“.

DEPONIJA MISLOV DO/ – FOTO: Ž:. ŠAPURIĆ
Ono što je možda i najvažniji segment anketnog istraživanja jeste prostor za koruptivne aktivnosti. Veliki broj anketiranih građana/ki, njih 79,2 odsto smatra da je korupcija jedan od uzročnika „žmurenja“ na kršenje zakona od strane institucija sa lokalnog i državnog nivoa – navode iz EP Ozon i dodaju da se po dobijenim odgovorima prepoznaje prostor za korupciju u kontekstu zakupa lokacije, neadekvatnog zapošljavanja, prebacivanja nadležnosti i nepostojanja političke volje. Naglašavaju da se na „Mislovom dolu“ sprovode pripremne aktivnsti za gašenje unutrašnjih požara, zašta je Vlada izdvojila 400.000 eura, ali da se time ne završavaju radovi u cilju trajne sanacije tog prostora.

Konstatovano zagađenje zemljišta i tu se stalo

Vodeći se ozbiljnošću problematike Ekološki pokret,Ozon‘ je 7. juna 2021. godine Agenciji za zaštitu životne sredine uputio Zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti za štetu u životnoj sredini na lokaciji Mislov do. Nakon terenskog mjerenja koje je uradio Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore dobili smo izvještaj u kom je konstatovano zagađenje zemljišta, ali nakon toga nije bilo nikakvih procesa kako bi se odgovorni sankcionisali – navode iz EP Ozon.

Iz EP Ozon ističu da utvrđivanje odgovornosti za štetu u životnoj sredini nastalu nelegalnim odlaganjem otpada predstavlja realnu potrebu u cilju zaustavljanja negativnih praksi lokalnih samouprava, privrednih subjekata, kao i fizičkih lica.

Dokument „Predlog politika za unapređenje odgovornosti za štetu u životnoj sredini prouzrokovanom nekontrolisanim odlaganjem otpada“ sadrži analizu stanja, opcije politika, te kratkoročne, srednjoročne i dugoročne preporuke koje daju konkretne smjernice za unapređenje postojećeg stanja, što će biti predstavljeno nadležnim institucijama.

Novinarka: Nevena Bulajić

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor