Insistiraćemo da ugovor sa SPC bude javan

U Crnoj Gori nijedna vjerska zajednica ne može imati povlašćen položaj u odnosu na državu, a ugovor mora biti potpisan sa svim vjerskim zajednicama, isključivo ako je usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Poslanik DPS-a Danijel Živković, na konferenciji za novinare, naveo je da klub DPS-a nije imao priliku da vidi nacrt ugovora, ali da će insistirati, kada bude u formi predloga, da bude javan.

On je rekao da u toj stranci nemaju problem da se regulišu međusobna prava i obaveze između države i vjerskih zajednica.

“Temeljni ugovor ne može biti potpisan sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), može biti potpisan ugovor o međusobnom regulisanju prava i obaveza sa SPC i drugim vjerskim zajednicama, Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Ovo je pitanje sistemskog karaktera“, rekao je Živković.

Živković je kazao da u DPS-u nemaju informacije da li je Demokratski front (DF) tražio mjesta po dubini da bi podržao izbore u pravosuđu.

On je naglasio da su u toku pozivi za izbore u pravosuđu, a da će DPS s posebnom pažnjom i koncentracijom pratiti te postupke.

Živković je kazao da je potrebno da se što prije krene sa popunjavanjem mjesta u pravosuđu i poručio da je to važno za deblokadu institucija i unapređenje rada sudske grane vlasti.

Upitan koji su zahtjevi DPS-a kada je riječ o mjestima po dubini, on je rekao da je DPS podržao manjinsku Vladu zbog nekoliko prioriteta, kao i da se nijesu “gurali” da zauzmu pozicije u izvršnoj vlasti.

„Već smo spremni da se stavimo u službu institucionalne nadogradnje i pomoći sistema, koji je razaran od vlade Zdravka Krivokapića. Ne guramo se, nemamo namjeru da to radimo”, kazao je Živković.

On je poručio da su spremni, ako bude potrebno, da stave njihov kadar u službu izgradnje institucionalnih kapaciteta i nacionalnih interesa države.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor