Hrvatska ukida JMBG

Hrvatska vlada je u skupštinsku proceduru danas uputila predlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim se ukida korišćenje te identifikacione oznake hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama.

epa09960507 People wait for public transport at Ban Jelacic Square in downtown Zagreb, Croatia, 20 May 2022. Croatia, which joined the EU in 2013, is set to join the Eurozone in January 2023, with the introduction of the euro as the country’s official currency after Croatian lawmakers voted in favor of legislation to bring the shared currency. EPA-EFE/ANTONIO BAT

“Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestaće da se određuju matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikaciona oznaka za kojom, nakon ulaska u punu primjenu, ličnog identifikacijskog broja (OIB) ne postoji potreba“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju neće se brisati iz postojećih evidencija te će moći da se koriste za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korišćenjem OIB-a, međutim ne kao osnovna i stalna identifikaciona oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor