Filmovi studenata cetinjskog FDU u fokusu međunarodnog festivala u Turskoj

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Turskoj, Balkan Panorami u Izmiru,koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Turske, gostujuće filmske škole, koje će predstaviti svoje recentne filmove, su Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje i filmska škola iz Istanbula – Istanbul Faculty of Art and Design. Predstaviće se sa po pet filmova.

Filmovi studenata sa Cetinjakoji će biti predstavljeni na festivalu su: „Neko treći“ Milorada Milatovića, „Pomoz Bog“ Zvonimira Grujića, „Nekome svome“ Seada Šabotića, „Developement“ Nikole Vučinića i „Ječam žela“ Andrije Mugoše, koji su nastali u produkciji Fakulteta kao ispitni filmovi kod profesora Nikole Vukčevića, Marije Perović i Vladimira Perovića.

Ovi filmovi su i do sada bili u međunarodnom festivalskom fokusu, ovjenčani nagradama.

Između Turske i Balkana postoje izuzetno jake kulturne veze. Balkan Panorama Film Festival služi kao most između Turske i Balkana u kontekstu kinematografije.

Festival je utemeljio univerzitetski profesor FTV režije dr Sali Saliji Sallini 2015. godine, sa Savjetodavnim odborom koji čine renomirani evropski stvaraoci Istvan Sabo, Milčo Mančevski i Rade Šerbedžija. Na festival, koji se odrđava od 21. do 27. maja, će biti prikazani dugometražni i kratki igrani, dokumentarni i animirani filmovi iz zemalja Balkana.

Nagrada Žuti kišobran, koja je simbol Festivala, dodjeljuje se u nacionalnoj i međunarodnoj selekciji. Gost festivala je Mađarska, a crnogorski reditelj i profesor FDU Cetinje Nikola Vukčević dio je međunarodnog žirija (sa glumcima: Metom Jovanovskim iz Makedonije i Fedjom Štukanom iz BIH).

Filmovi studenata FDU Cetinje mogu se pogledati na: https://www.bpff.art/en/faculty-of-dramatic-arts-at-university-of-montenegro

izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor