Fabrika kože u Andrijevici 17 godina van funkcije

Fabrika je upošljavala oko 200 radnika. Do zatvaranja pogona konfekcije došlo je 1992. godine, ali je fabrika radila smanjenim kapacitetom sve do 2006. godine, kada su na kapije ovog kolektiva stavljeni katanciMeđu brojnim andrijevičkim kolektivima koji su za vrijeme tranzicionih procesa potpuno likvidirani i devastirani spada i pogon Frabrike kože i kožne galanterije Polimka, koji je poslovao u okviru istoimene kompanije iz Berana. Bivši radnici podsjećaju da je Polimka važila za veoma uspješnu fabriku čiji su zaposleni imali zarade iznad crnogorskog prosjeka. Ističu da je cjelokupna fabrička imovina prepuštena propadanju, te da nije ništa urađeno da se u pogonima ponovo organizuje neki vid proizvodnje

– Polimka je nekad bila ozbiljna fabrika čiji su radnici imali plate iznad crnogorskog prosjeka, obični radnik mjesečno je zarađivao oko hiljadu i po maraka. Proizvodi iz naše fabrike su stizali na razne meridijane a „zlatne košute“ za kvalitet proizvoda bile su neizostavni dekor u vitrinama fabrike. Međutim, fabrika je namjerno, uz prećutno odobravanje državnih organa, dovedena do propasti. U međuvremenu ništa nije urađeno da se pogoni stave u odgovarajuću funkciju, tako da njeni ostaci sada svjedoče o još jednoj pogubnoj privatizaciji u Andrijevici – ističe bivši radnik Šeko Gruda.Fabrika je počela sa radom 1980. godine, upošljavajući oko 200 radnika. Više od deceniju poslovala je uspješno, ali je tokom 1992. godine zatvoren pogon konfekcije i broj uposlenih je više nego prepolovljen. Fabrika je kasnije radila smanjenim kapacitetom, sve do 2006. godine kada su na kapije ovog kolektiva stavljeni katanci. Tada je kompletne Polimkine pogone u Andrijevici i Beranama kupila slovenačka kompanija Koroški. Ona je tada postala vlasnik 64 odsto akcija fabrike za šta je platila samo hiljadu eura. Ta kompanija se prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora obavezala da u narednih osam godina uloži 6,6 miliona eura, uposli 60, a kasnije još 30 do 80 radnika. Međutim, poslije dvije godine došlo je do raskida ugovora i oko stotinu radnika je upućeno na biro rada. Raspisan je novi tender, nakon čijeg zaključenja su 2008. godine predstavnici Vlade Crne Gore i državnih fondova sa podgoričkim preduzećem Kips potpisali ugovor o prodaji Polimke. No, i pored brojih obećanja u andrijevičkim pogonima nije pokrenuta proizvodnja, a raspoloživa oprema je potpuno devastirana.

– Pogon je godinama uspješno radio. Međutim, u fabrici se tokom tranzicionih procesa desila prava pljačka. Radnici su upućeni na biro rada, dok je imovina ostavljena na milost i nemilost navodnim biznismenima, kojima je omogućeno da za male pare prigrabe veliko bogatstvo. Otad je fabriku zub vremena uzeo pod svoje, kao još jedno svjedočanstvo o pogubnim privatizacijama na sjeveru Crne Gore – zaključuju bivši radnici.

Opština nemoćna da pomogne

Iz lokalne uprave navode da je Opština prosto nemoćna da bilo šta učini da se na mjestu nekadašnje Polimkine fabrike organizuje neki vid proizvodnje, s obzirom na to da se ta imovina nalazi u privatnom vlasništvu. Međutim, spremni su da pruže svaki vid podrške ukoliko neko iskaže interesovanje za pokretanje biznisa na ovom mjestu.

– Opština nema nikakve veze sa imovinom bivše fabrike, jer se ona nalazi u privatnom vlasništvu. Pogubno je što ja ta imovina kupljena za male pare i nakon toga prepuštena propadanju, čime su potpuno obezvrijeđena nekadašnja društvena dobra. Mi smo spremni da posredujemo i damo podršku investitorima koji iskažu namjeru da tu nešto rade – naveli su iz lokalne uprave.

Izvor: DAN
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor