Zaključana gradska kasa u Pljevljima: Budžet kasni, socijalna davanja obustavljena

Od aprila prošle godine nema jednokratnih pomoći, kasne i naknade bračnim parovima, a gerentodomaćice rade već treći mjesec po ugovoru o privremenim i povremenim poslovimaDok se čeka na usvajanje budžeta za ovu godinu, u Pljevljima se gomilaju brojni problemi, a, kako saznajemo, od aprila prošle godine nema ni jednokratnih pomoći. Jedan od razloga za kašnjenje u isplati je i to što su lokalni izbori umjesto u junu odloženi za oktobar, a u ovoj godini budžet nije usvojen pa ova davanja nije moguće realizovati.

Takođe, još nije raspisan javni poziv za davanje sredstava bračnim parovima za vještačku oplodnju. U lokalnoj upravi kažu da je ovaj projekat izuzetno uspješno sproveden prošle godine, ali i priznaju da je javni poziv već trebalo raspisati.

Tokom prošle godine novac je za ovu svrhu dodijeljen za pet bračnih parova. Jedna beba je već rođena a druga je na putu. Za preostala tri bračna para nemamo informacije – kazali su nam u lokalnoj upravi i pojasnili da je za tu namjenu opredijeljeno oko deset hiljada eura.

Prošlogodišnjim budžetom je bilo predviđeno dvadeset hiljada eura, a potom je oktobarskim rebalansom taj iznos uvećan za deset hiljada. Bračni parovi nemaju ograničenja, kada su u pitanju godine starosti i broj urađenih vantjelesnih oplodnji. U lokalnoj upravi kao jedino ograničenje navode da se od bračnih parova traži da prvo koriste klinike u Crnoj Gori, a potom da pokušaju i u inostranstvu.

– Očekivali smo veće interesovanje u prošloj godini. Ove godine neophodno je usvojiti budžet a potom će se raspisati i javni poziv na koji će se prijavljivati zainteresovani bračni parovi – navode iz lokalne uprave.

Neusvajanje budžeta za tekuću godinu može da ometa i rad Narodne kuhinje „Pljevlja“ koja neće moći u aprilu da dobije sredstva iz lokalnog budžeta, već će isključivo morati da se snalazi kod donatora.

Iz istih razloga i gerentodomaćice rade već treći mjesec po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Pritom mnoga stara lica čekaju zaposlenje novih gerentodomaćica kako bi dobili pomoć ove službe.

– Trenutno 14 gerentodomaćica pruža pomoć za 102 stara lica. Oko 15 starih lica čeka da se uključe u ovaj program – kažu u lokalnoj upravi i pojašnjavaju da se broj starih lica koji čekaju na pomoć gerentodomaćica stalno mijenja.

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević je nedavno saopštio da će budžet usvajati nova većina u pljevaljskom lokalnom parlamentu, kao i da su opštinske službe pripremile nacrt budžeta za ovu godinu. Kada će se ipak konstituisati novi saziv lokalnog parlamenta zavisi i od Ustavnog suda koji još nije odlučio po žalbi Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata na izborne rezultate od 23. oktobra prošle godine.

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima došlo je do promjene većine u lokalnom parlamentu, pa koalicija koju okuplja DPS je osvojila svega devet odbornika, dok je do izbora imala 19. U novom sazivu Demokratski front će imati 12 mandata, dok će Demokratska Crna Gora i pokret Evropa sad imati po četiri odbornika. Dva odbornika će imati Pokret za Pljevlja a po jedan odbornički mandat Ujedinjena Crna Gora, SNP i URA.

Zarade povećane na 530 eura

Četrnaest gerentodomaćica će za mart dobiti uvećanu zaradu. U lokalnoj upravi tvrde da su se na takav potez odlučili jer su tokom prošle godine uvećane zarade i zaposlenim u lokalnoj upravi.

– Dosad je zarada gerentodomaćica iznosila 450 eura, a za mart će im biti uvećane na iznos od 530 eura – saopštili su iz lokalne uprave dodajući da će po usvajanju budžeta gerentodomaćice umjesto ugovora o povremenim i privremenim poslovima imati opet ugovore o radu na određeno.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor