Euromost: Vlada i ministarstvo da zaustave zloupotrebe sredstava koja se koriste kroz programe za nezaposlena lica na sjeveru Crne Gore

NVO Euromost je danas pismeno zatražila i od predsjednika Vlade Crne Gore i ministra rada i socijalnog staranja, da zaustave zloupotrebe sredstava koja se koriste kroz programe za nezaposlena lica na sjeveru Crne Gore.

Foto: Arhiva

Nakon što su iz NVO „Euromost“ saopštili kako se zapošljavanje na sjeveru kroz javne radove i druge programe masovno zloupotrebljava, oglasili su se i iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, i kazali da pljevaljska firma osumnjičena za prevaru nije bila korisnik njihovih programa. No danas je uslijedila nova reakcija NVO „Euromost“, i dodstavili primjere , kako tvrde, zloupotreba.

„Ima ih na desetine primjera, kao naprimjeru NVO,,Amicus“ iz Plava, kojoj je ovom odlukom dodiljeno 8.521,05 eura, dok ZZZCG u svom reagovanju navode na razne kriterijume koje sprovode, pitamo ih kako je moguće da ova NVO dobije sredstva kroz programe za nezaposlena lica, a od 2019. godine nije predavala završne račune Poreskoj upravi, što se vidi na portalu Preske uprave. Dokaze koje takođe dostavljamo u prilogu medijima, kao da nikad ništa nije prihodovala od 2019. godine, niti da su od nekih prihoda isplaćivali plate, a istoj se odobravaju nakon 2019. godine preko programa za nezaposlena lica sredstva od ZZZCG?“, navode iz NVO „Euromost“.

Euromost navodi, da su došli do informacija kroz njihova istraživanja da je ovoj NVO 2021. godine dodijeljeno kroz programe za nezaposlena lica od strane ZZZCG, 4.918,80 eura, 2022. godine za dva projekta ukupno 6.816,84 eura.

„Pa se postavlja pitanje ako nije predavala završne račune koliko je za ove 2021. i 2022. godinu prihodovala, kako je mogla dobijati uvjerenje od Poreske uprave i da li je to uvjerenje dostavljala uz prijavu ZZZCG, sa završnim računima? Ovo su jasni dokazi da moraju da reaguju i nadležne institucije“, navode iz NVO „Euromost“.

Kao još jedan primjer navode NVO,,Nada-Hop“ iz Plava.

„Koja od 2018. godine nije predavala završni račun, to jeste bilans stanja i uspjeha koliko je sredstava prihodovala, što se takođe vidi na portalu Poreske uprave. Ovoj NVO je kroz programe ZZZCG za nezaposlena lica odobreno u 2023.godini 8.521,05 eura, u 2022.godini 6.816,84 eura i u 2021.godini 6.558,40 eura“, navode iz NVO „Euromost“.

U reagovanju NVO,,Euromost“ navodi, da mnogi nemaju niti uslove niti prostore za realizaciju programa za nezaposlena lica.

„I to odlično znaju sva područna odaljenja ZZZCG iz opština sa sjevera Crne Gore, i da se sve odvija fiktivno, a što je razlog da pozovu još jednom ZZZCG da svakodnevno obilaze sve korisnike, nakon što im odobre sredstva“, navode u saopštenju.

NVO Euromost je danas pismeno zatražila i od predsjednika Vlade Crne Gore i ministra rada i socijalnog staranja, da zaustave zloupotrebe sredstava koja se koriste kroz programe za nezaposlena lica na sjeveru Crne Gore.

 

„Jer se sa ovakvim radom samo građani primoravaju da napuštaju ovaj region, umjesto da se zapošljavaju i motivišu da ostanu da žive u svojim opštinama“, navode iz NVO „Euromost“.

Poručuju da su svi programi bitni da se realizuju na sjeveru. i da je potrebno što više takvih programa sa kojim bi se zapošljavali građani na sjeveru.

„Ali se mora prvo stati sa zloupotrebama“, poručuju iz NVO „Euromost“ i dodaju da je potrebna mnogo veća kontrola trošenja sredstava na terenu kod poslodavaca i da se provjeri da li poslodavci koriste sve ista lica koja su godinama zapošljena , bez bilo kakve prijave,.

„Kako naš narod kaže „na crno“, a vode se kao nezaposlena lica na Zavod za zapošljavanje“, poručuju iz NVO „Euromost“.

 

Izvor: Analitika Portal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor