Search
Close this search box.

Erdogan o susretu sa Putinom: EU nas zadržava 52 godine, pa se pitaju zašto se sastajemo

Erdogan je pričao i o posjeti Šangajskoj organizaciji, gdje se sastao sa Putinom, jer je bilo na meti kritika zemalja Zapada

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan govorio je o ratu u Ukrajini, ali se osvrnuo i na nedavni sastanak Šangajske organizacije za saradnju.

– Želim da okončamo ovaj rat. Ljudi umiru, a niko neće pobijediti. U Uzbekistanu sam se sastao s predsjednikom Putinom i imali smo detaljne razgovore. Zapravo, dokazao mi je da je voljan da ovo okonča što je prije moguće. To je bio moj utisak. Mislim da ćemo napraviti značajan korak naprijed, kazao je Erdogan.

Osvrnuo se i na stradanje civila u Ukrajini.

– Ne ginu samo Ukrajinci, već ima žrtava i na ruskoj strani. Činjenica jeste da su izvršili invaziju, ali prije izbijanja ovog sukoba dogodilo se mnogo stvari. UN treba donijeti zaključke što je prije moguće, nakon toga moći ćemo iznijeti svoj stav – rekao je.

Govorio je i o tome da li će Švedska i Finska ući u NATO, odnosno da li će ispuniti zahtjeve Turske.

– Švedska je bila kolijevka terorizma, a teroristi su se infiltrirali sve do parlamenta. U Štokholmu vidimo da oni stalno demonstriraju. Finska nije kao Švedska. Oni su smireniji i imaju kontrolu nad razvojem događaja, poručio je Erdogan.

Na kraju, Erdogan je pričao i o posjeti Šangajskoj organizaciji, gdje se sastao sa Putinom, jer je bilo na meti kritika zemalja Zapada.

– Evropska unija nas zadržava 52 godine, ne dozvoljava nam se da se približimo, a onda se pitaju zašto se sastajemo s jednima ili drugima, kazao je na kraju Erdogan.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor