Epidemiološka situacija složena

BIJELO POLjE – Epidemiološka situacija u Bijelom Polju je jako složena, saopštio je sekretar Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje Marko Maslovarić. Na Kovid odjeljenju Opšte bolnice, kako je naveo Maslovarić, trenutno se liječi 28 pacijenata sa potvrđenom kovid infekcijom, a jedan je na respiratoru.

Ipak, Maslovarić ističe da je broj zaraženih u bjelopoljskoj opštini vjerovatno veći od onoga koji saopštava Institut za javno zdravlje, jer se određeni broj građana ne prijavljuje i ne testira.

-Svi podaci govore da se situacija dodatno usložnjava, povećava se i pritisak na naše zdravstvene ustanove i radnike, tako da to zahtijeva pojačanu kontrolu poštovanja mjera-podvukao je on.

Sa sastanka Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje naložen je pojačan inspekcijski nadzor, a rukovodiocima kapela i gasluhana dostavljena su i obavještenja o zabrani primanja saučešća i hatara.

-U narednom periodu ćemo sprovoditi kooperativne akcije sa Centrom bezbjednosti, republičkim i lokalnim inspekcijama, a očekujemo i od građana da shvate ozbiljnost situacije i da poštuju mjere, da pokažu odgvornost i solidarnost-naglasio je Maslovarić.

Podsjetio je i da su inspekcijske službe u prethodnih nedelju dana izvršile ukupno 764 inspekcijska nadzora shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a pripadnici Centra bezbjednosti podnijeli su tri krivične prijave zbog nepostupanja po mjerama donesenih u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

-Uskoro očekujemo izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što će dodatno olakšati inspekcijski nadzor-dodao je Maslovarić.

M.N.


Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor