Privrednici traže da se ograničenje izvoza šumskih drvnih sortimenata

Predstavnici Odbora Udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore (PKCG) tražili su da se produži odluka o privremenom ograničenju izvoza šumskih drvnih sortimenata, koja ističe u maju.

– Privrednici traže da se ograničenje izvoza produži na što duži rok, jer je time u poslednje dvije godine značajno stabilizovano tržište drvnih sortimenata. Ako se ova odluka ne produži, pola pilana će se zatvoriti i izgubićemo veliki broj radnih mjesta – poručili su članovi odbora na sjednici.

Privrednici su, kako piše u saopštenju PKCG, apelovali na državu da što prije donese program gazdovanja šumama, dodijeli koncesije za korišćenje drvnih sortimenata za ovu godinu i produži ugovore sa drvoprerađivačima koji su istekli krajem prošle.

Na sjednici je, u cilju podsticanja proizvodnje peleta, predloženo da se inicira smanjenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na sedam odsto.

U cilju rješavanja problema koji opterećuju sektor šumarstva i drvoprerade, predložena je organizacija sastanka u PKCG sa ministrima poljoprivrede, ekonomskog razvoja i finansija.

Predstavnici odbora su ocjenili da je, u skladu s isksutvom iz prethodnih godina, raspodjela državnih šuma na korišćenje preduzećima izazvala najveće probleme.

– Potrebno je uraditi novi pravilnik sa uslovima i kriterijumima za davanje državnih šuma na korišćenje, kojim bi sva preduzeća koja uredno izmiruju poreze i doprinose imala ravnopravne uslove na javnom pozivu i dobila količinu sirovine u odnosu na proizvodne kapacitete i broj zaposlenih radnika – saopšteno je na sjednici.

Na sjednici je konstatovano da je situacija takva da se iz godine u godinu smanjuje broj zaposlenih radnika.

Izvor: PvPortal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor