Donacije ugroženom stanovništvu Ukrajine

Više institucija u Crnoj Gori uključilo se u akciju prikupljanja pomoći stanovništvu Ukrajine usljed ruske invazije na tu zemlju.

Foto: twitter.com
Foto: twitter.com

„U duhu solidarnosti sa narodom Ukrajine, službenici Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore pokrenuli su dobrotvornu akciju prikupljanja novčane pomoći iz sopstvenih sredstava ugroženom stanovništvu te zemlje“, naveli su oni na svom Tviter nalogu.

Crveni krst putem žiro računa prikupio 61.143,21 eura, iznos preko SMS-a poznat početkom idućeg mjeseca

Crveni krst Crne Gore je 1. marta započeo aktivnosti prukupljanja sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, koje podrazumijevaju donacije putem namjenskog žiro-računa kod Hipotekarne banke 520-5188-31, kao i putem SMS koda 15888 kod sva tri mobilna operatera.

Kako navode u saopštenju, imajući u vidu da je akcija prikupljanja pomoći počela prije nedjelju dana, „veoma smo zadovoljni odzivom građana, banki, različitih organizovanih grupa, koje su do sada donirale pomoć.“

Do danas, Crveni krst je putem žiro-računa prikupio 61.143,21 eura, dok će iznos prikupljenih sredstava putem SMS poruka znati tek početkom narednog mjeseca, imajući u vidu poseban sistem naplate mobilnih operatera.

Navode da se na osnovu prijava ukrajinskih građana opštinskim organizacijama Crvenog krsta, do sada za pomoć Crvenom krstu obratilo 104 ukrajinskih državljana, uglavnom u primorskim opštinama: Bar, H.Novi, Tivat, Kotor i Budva.

„Prema informacijama koje smo dobili od kolega sa terena, izbjeglice iz Ukrajine im se najviše obraćaju za humanitarnu pomoć, pomoć u upućivanju za registraciju u gradovima u kojima su smješteni i podršku u ostvarivanju zdravstvene zaštite. Zbog ograničenih prijemnih kapaciteta, predstavnici Crvenog krsta Ukrajine insistiraju da im se za sada ne šalje materijalna pomoć. U toku je raspoređivanje prijemnih prostorija ne samo u Ukrajini već I u susjednim zemljama, koji će biti stavljeni na raspolaganju Crvenom krstu Ukrajine I do kojih će se u narednom periodu dopremati pomoć“, poručili su iz Crvenog krsta.

Crveni krst Crne Gore je za sada oglasio da, ukoliko građani Crne Gore žele donirati pomoć, mogu to učiniti kroz nabavku higijenskih sredstava za žene i djecu, kao i setova prve pomoći.

„Mi ćemo kao I do sada, pratiti smjernice Međunarodnog pokreta Crvenog krsta I Crvenog polumjeseca I na osnovu njihovih preporuka, informisati crnogorsku javnost o potrebama ugroženog stanovništva. Za sada nemamo preciznu informaciju kada će pomoć biti dopremljena Crvenom krstu Ukrajine, ali očekujemo da će to biti u narednim sedmicama. Međunarodna federacija CK/CP je objavila apel za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajiine na iznos od 100 miliona švajcarskih franaka, tako da I mi koristimo priiku da apelujemo na stanovništvo CG da, ukoliko žele pomoći, mogu to učiniti putem namjenskog žiro-računa ili slanjjem sms-a na broj 15888“.

Zaključuju da je uloga Crvenog krsta CG da pruži neophodnu podršku izbjeglom stanovništvu, u skladu sa svojm mandatom i ulogom koju ima u državi.

„Izbjeglice nam se mogu obratiti za pomoć u ostvarivanju humanitarne psiho-socijalne pomoći, savjetodavne pomoći u ostvarivanju prava u CG, kao i pomoći u uspostavljanju porodičnih veza posredstvom službe traženja“, zaključuju u saopštenju.

CBCG donira 60.000 eura

Centralna banka Crne Gore doniraće 60.000 eura za pomoć ugroženom i raseljenom stanovništvu Ukrajine, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na sastanku sa otpravnicom poslova u Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori Natalijom Fijalkom.

Od ukupnog iznosa, 30.000 eura biće uplaćeno na žiro račun Crvenog krsta Crne Gore za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, a preostalih 30.000 eura na račun Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori za potrebe zbrinjavanja raseljenog ukrajinskog stanovništva u Crnoj Gori, dogovoreno je na sastanku.

„Ovom donacijom izražavamo solidarnost sa građanima Ukrajine i želimo da podržimo djelovanje Crvenog krsta i Ambasade Ukrajine u pravcu ublažavanja humanitarnih posljedica sukoba u ovoj zemlji“, istakao je Žugić.

foto: CBCG
foto: CBCG

Fijalka je, kako je saopšteno iz CBCG, zahvalila na pomoći i istakla da narodu Ukrajine veoma znači razumijevanje i podrška koja ovih dana intenzivno stiže sa raznih adresa u Crnoj Gori.

Na sastanku je bilo riječi i o poslovanju Zapad banke koja je u većinskom vlasništvu ukrajinskih državljana. Konstatovano je da ta banka posluje stabilno i sigurno, te da bilježi i blagi rast depozita.

Sastanku su prisustvovali i viceguverneri Zorica Kalezić i Miodrag Radonjić.

Adiko banka Podgorica aktivirala poseban žiro-račun, doniraće 2.000 eura

Iz Adiko banke Podgorica saopštili su da će donirati 2.000 eura na ime humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu ratom zahvaćene Ukrajine i da omogućavaju zaposlenima da se pridruže akciji prikupljanja sredstava.

Kazali su da je ta banka aktivirala poseban žiro-račun za pomoć ugroženom stanovništvu, putem kojeg će zaposleni i klijenti moći da doniraju određena sredstva, u skladu sa njihovim mogućnostima.

Svi zainteresovani uplate na donatorski račun 555000900352280339, sa naznakom “Humanitarna pomoć”, mogu vršiti u naredne četriri sedmice, bez naknade.

Prikupljene donacije biće preusmjerene Crvenom krstu Crne Gore, kao uglednoj humanitarnoj organizaciji, kako bi u skladu sa potrebama djelovala i pružila neophodnu podršku ugroženom stanovništvu Ukrajine u ovoj situaciji, navodi se u saopštenju.

„Ponosan sam sto sam dio organizacije i tima koji njeguje prave vrijednosti, a one nam u ovoj situaciji nalažu solidarnost i humanost. Zahvalan sam zaposlenima što su se i ovog puta odazvali i pokazali spremnost da zajednički pomognemo onima koji su u nevolji. Iskreno saosjećajući sa žrtvama sukoba, polažemo vjeru i nadu da će strahote rata biti zaustavljene u najkraćem roku i da će životi i imovina građana Ukrajine biti bezbjedni“, kazao je Kristof Šen, predsjednik Upravnog odbora Adiko banke Podgorica.

Iznos sredstava koji je opredijeljen na nivou Adiko Grupe, zajedno sa svim lokalnim bankama, iznosi 62.500 eur ai biće usmjeren u nekoliko odabranih organizacija koje pružaju pomoć djeci i porodicama u Ukrajini, dodaje se u saopštenju.

„Kao društveno odgovorna kompanija, Addiko Bank AD Podgorica konstantno teži ka tome da podrži one inicijative koje podstiču poboljšanje kvaliteta i uslova života ljudi, a ova donacija je izraz želje organizacije i njenih zaposlenih da bude podrška i oslonac za one koji su usljed ratnih dešavanja ugroženi, nemoćni ili prinuđeni da napuste svoje domove“, zaključuju iz banke.

Udruženje banaka opredijelilo 50.000 eura

Udruženje banaka Crne Gore (UBCG) opredijeliće 50 hiljada eura za humanitarnu pomoć građanima Ukrajine, saopštili su iz tog udruženja i pozvali klijente da, u skladu sa mogućnostima, doprinesu akciji.

Kako je saopšteno iz UBCG, u srijedu je održana vanredna sjednica zbog potrebe za humanitarnom akcijom pomoći za građane Ukrajine.

„Naglašena je ujedinjenost naroda Ukrajine bez obzira na religiju i etničku pripadnost, i da u ratu pate svi civili, djeca, žene, stariji ljudi“, kaže se u saopštenju.

Glavni akcionar Zapad banke Podgorica, Vadim Morohovski, istakao je vrlo tešku situaciji u Ukrajini i sve što rat nosi.

Morohovski je kazao da puno znači podrška iz cijelog svijeta, a da je posebno snažna iz Evropske unije (EU).

On je poručio da Ukrajina treba mir.

„Prisutni direktori banaka su se složili da pomoć ispred Udruženja bude u ukupnom iznosu od 50 hiljada eura, koja će se uplatiti na namjenskom računu za Ukrajinu 520-5188-31, otvoren od Crvenog krsta Crne Gore, kod Hipotekarne banke“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će bankari pozvati i svoje klijente da, u skladu sa mogućnostima, doprinesu ovoj humanitarnoj akciji, gdje je Crveni krst prepoznatljiva adresa preko koje će sredstva doći u prave ruke.

„Vjerujemo da partnerstva počivaju na toleranciji, solidarnosti i otvorenosti. Ovim gestom želimo da ohrabrimo naše partnere i ostale društvene činioce da u skladu sa svojim mogućnostima slijede naš primjer i pomognu onima kojima je to sada najpotrebnije“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, nastavak sjednice bio je o rješavanju operativne problematike u poslovanju banaka, po dnevnom redu koji je bio utvrđen za redovnu sjednicu Upravnog odbora UBCG.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor