Dikaprio donirao deset miliona dolara za podršku Ukrajini

Leonardo Dikaprio je donirao 10 miliona dolara za podršku Ukrajini, zemlji za koju je duboko vezan, jer je glumčeva baka po majci, Helen Indenbirken, rođena u Odesi kao Jelena Stepanovna Smirnova.

Iz Odese je 1917. s roditeljima emigrirala u Nemačku, gdje je rođena Dikapriova majka, koja je u velikoj mjeri uticala na njegov odgoj, što je glumac istakao u više intervjua, objavio je njemački RTL Exclusiv.

Ali, Dikaprio je bio vrlo blizak i s bakom, koja mu je od samih glumačkih početaka bila podrška u karijeri.

Helen Indenbirken, koja je umrla 2008. u 93. godini, gotovo do kraja života pojavljivala se sa svojim unukom i ćerkom na premijerama njegovih filmova.

Informaciju o tome da je za podršku Ukrajini izdvojio čak 10 miliona dolara glumac nije planirao da objavi.

Prenijela ju je međunarodna Višegradska fondacija, projekat Višegradske grupe čiji je cilj da finansijski podržava međunarodne inicijative.

Glumac i producent, koji je za Oskara nominovan šest puta, a tu nagradu je i dobio za ulogu u filmu ‘Povratnik’ Alehandra Gonzalesa Inaritua, već godinama u rubrici ‘profesija’ piše – glumac i ekolog.

Dikaprio je već odavno uključen u inicijative posvećene borbi protiv klimatske katastrofe. Godine 1998. je, sa 25 godina, sa svojom porodicom osnovao Fondaciju Leonardo Dikaprio, koja podržava „održivi razvoj širom svijeta“.

Brojni poznati glumci i reditelji su izrazili solidarnost s ukrajinskim narodom, a mnogi su pristupili prikupljanju novca za konkretnu pomoć stanovništvu.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor