Dodik: Prenijeću Putinu kako su se Zapadnjaci raspojasali, misle da je ovo njihova kuća

Muslimani u Bosni i Hercegovini pokušavaju da iskoriste priču o Ukrajini da bi sproveli davno zacrtane ciljeve da u BiH nema entiteta. To je rekao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povodom dokumenta Stranke demokratske akcije u kom pozivaju SAD, Britance i EU da intervenišu u Bosni.

U tom smislu, a u kontekstu njegove posjete Moskvi narednog mjeseca, Dodik je najavio da će ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prenijeti da su se “Zapadnjaci raspojasali u BiH” i da misle da je to njihova kuća.

Dodik je, naime, za Sputnjik kazao da su Bošnjacima upravo zemlje koje sad pozivaju da intervenišu bile sve vrijeme saveznici, a da to nikad nije bila Rusija, iako je ona, kako je rekao, formalno-pravno garant Dejtonskog sporazuma.

Bošnjaci žele BiH za sebe, tvrdi Dodik i kaže da je na sceni “izraziti muslimanski nacionalizam koji ide za tim da BiH prekrajaju na svoj način”, a zato su im, ističe, podrška uvijek bili Amerikanci i Britanci, dok je izvršilac bila EU.

S Putinom će, kaže, razgovarati i o ekonomskoj saradnji i prenijeće mu šta zapadnjaci rade u BiH, posebno pomenuvši opstrukcije određenih razvojnih projekata, u kojima “Bošnjacima pomažu stranci i visoki predstavnik”.

“U okolnostima u kojima se događa problem s Ukrajinom zapadnjaci su se ovdje do te mjere raspojasali da više ne drže ni do međunarodnog prava, ni do bilo čega drugog. Isključili su Rusiju i Kinu iz bilo kakvih procesa, misle da je ovo njihova kuća i da ovdje mogu čeprkati i raditi što žele”, rekao je Dodik.

Upitan šta može da učini Srbija, kaže da Srbi bilo gdje, i tamo, i na sjeveru Kosova, i u Beogradu nemaju nikakvog razloga da vjeruju zapadnjacima.

“Naravno, mi političari moramo da sarađujemo, ali tim „ponudama Danajaca“ apsolutno se ne treba zanositi. Raduje me da vidim odlučnost naših ljudi na Kosovu, odlučnost državnih organa Srbije. A Republika Srpska stoji na principima srpske nacionalne i državne politike. I mi imamo pravo kao i svi narodi da imamo jedinstvenu nacionalnu politiku odbrane naših interesa. Zato sam zahvalan Vučiću što je onako eksplicitno rekao da se kolone neće desiti i da će to spriječiti”, kazao je Dodik.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor