Desetine nestalih nakon potapanja broda s migrantima u Grčkoj

Grčke vlasti navode da se drugi dan nastavljaju akcije potrage i spašavanja migranata koji su nestali nakon potapanja broda u vodama jugoistočne Grčke.

Teretni brod prevozi migrante tokom akcije spašavanja kod Krete, Grčka, oktobar 2021. (arhivska fotografija)

Brod grčke mornarice i tri trgovačka broda u četvrtak, 10. avgusta tragali su za između 30 i 50 ljudi za koje se vjeruje da su nestali nakon što se brod koji ih je prevozio od turske obale u Antaliji do Italije prevrnuo u ranim jutarnjim satima 9. avgusta.

Nema više preživjelih jer je 29 muškaraca iz Afganistana, Irana i Iraka spašeno nedugo nakon što je brod potonuo oko 33 nautičke milje (61 kilometar) jugoistočno od ostrva Karpatosa, saopštila je grčka obalna straža. Preživjeli su rekli vlastima da je na brodu bilo između 60 i 80 ljudi.

Grčke vlasti su saopštile da se prevrtanje dogodilo u međunarodnim vodama, ali unutar područja odgovornosti Grčke za potragu i spašavanje.

Dvoje preživjelih iz mora je izvukao helikopter vazdušnih snaga i prebačeni su na Karpatos, dok je preostalih 27 spasio trgovački brod i prevezao ih na ostrvo Kos, gdje su stigli u srijedu poslijepodne.

Video koji je objavila obalna straža pokazao je kako su muškarce prebacili s trgovačkog broda na brod obalne straže koji ih je zatim prevezao na Kos. Tamo su se, odjeveni u bijele kombinezone i s maskama, iskrcali i uputili se prema autobusu koji ih je čekao.

Nije odmah bilo jasno zašto je brod potonuo, ali su vremenski uslovi u tom području bili teški, s jakim vjetrovima i valovitim morem, rekle su vlasti.

Najčešća pomorska ruta za migrante s Bliskog istoka, Azije i Afrike bila je iz Turske do obližnjih grčkih ostrva u Egejskom moru.

Međutim, s obzirom da grčke vlasti pojačavaju patrole u tom području i suočavaju se s stalnim izvještajima o brzom deportovanju novopridošlih u Tursku bez dopuštanja da podnesu zahtjev za azil, mnogi sada pokušavaju da pređu dužim i opasnijim putem direktno u Italiju. Grčke vlasti negiraju da provode nezakonite hitne deportacije migranata koji traže azil.

Izvor: AP/RS
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor