Damjanović: Postoji mogućnost za smanjenje akciza na gorivo na 50 odsto

U Crnoj Gori postoji zakonska mogućnost da se akcize na gorivo smanje na 50 odsto ako cijene nastave da rastu – saopštio je danas u Skupštini, ministar finansija Aleksandar Damjanović.

“Kada smo išli sa varijantom smanjenja 40 odsto, namjera je bila da ostavimo rezervu 10 odsto, upravo da vidimo hoće li doći do novih poremećaja na berzama i novog poskupljenja. Mi imamo četiri obračunska moguća perioda – došli smo do drugog, za treći ćemo vjerovatno ići sa varijantom još 10 odsto. To će biti prag koji imamo i upravo zbog toga je isprva išlo 40 odsto, da bi imali rezervu od 10 odsto, ako se desi ovo što se dešava“, kazao je Damjanović.

Damjanović smatra da bi jedan od razloga za suštinski rebalans mogao biti poboljšanje uslova životnih standarda penzionera, koji su bili zanemareni u prethodnom periodu.

On je istakao da trenutne tekuće budžetske rezerve iznose 5,7 miliona eura.

“Od tog novca ćemo vjerovatno morati da platimo četiri miliona za put Meljine – Petijevići“, kazao je on.

Podsjetimo, Damjanović je juče na Odboru za ekonomiju ukazao na to da je tekuća budžetska rezerva od 67 miliona eura trošena od strane prethodnog ministarstva u mnogo većoj mjeri nego što je planirano.

izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor