Damjanović: Kupovina 10% akcija EPCG prednost za državu

U toku je 20. sjednica Vlade Crne Gore. Direktan prenos sjednice možete pratiti na Parlamentarnom kanalu i Jutjub stranici Vlade. Sjednici predsjedava potpredsjednik Vlade Vladimir Joković.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je za sjutra predviđena prodaja 10 odsto akcija Elektroprivrede i predlaže da ih kupi država po znatno povoljnijoj cijeni.

On je podsjetio da je na sjednici 13. septembra donijeta odluka vezana za proces prodaje 10 odsto akcija Elektroprivrede na berzi. Kazao je da se te akcije moraju u određenom roku otuđiti od Elektroprivrede prodajom na berzi ili poništavanjem.

“Imajući u vidu zaključke da Vlada može donijeti odluku o kupovini akcija. Ovdje se sada donosi odluka o kupovini akcija u iznosu do 15 miliona eura”, kazao je Damjanović i dodao da bi se odmah nakon odluke pristupilo realizaciji proceduralnih radnji.

Smatra da bi bila šteta za EPCG da se zbog likvidnosti otuđe akcije društva u kojoj je država vlasnik 80 odsto.

“Zato postoji potreba da država, ukoliko je to moguće, sa 15  miliona eura otkupi do 28 odsto  ponuđene cijene akcija imajući u vidu da je ovo mnogo niža cijena nego što je procijenjeno”, kazao je on.

On je objasnio da kupovinom akcija država neznatno uvećava vlasništvo, sada već blizu 100 odsto.

“Ako neko ima dilema u vezi sa ovim poslom, ovo je legalan, zakonit posao kojim država uvećava likvidnost preduzeća, zatim država onemogućava da se pokavi neki kupac koji bi kupio 10 odsto, ušao u vlasničku strukturu, bord direktora i možda ograničavao odluke države”, kazao je damjanović.

Dodao je da je ovo način da se utiče na bilans EPCG jer bi poništavanjem, akcija defakto indirektno državi bila nanesena šteta.

Ministar odbrane Raško Konjević kazaop je da ne bi žeio da iza ove odluke stoji skriveni posao iako postoje čvrsti razlozi da podrži predlog.

Damjanović je kazao da Vlada donošenjem odluke zaokružuje svoj posao, a da EPCG snosi posljedice za sve naredne postupke.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor