Search
Close this search box.

Teška situacija u Kolašinu: Djeca se smrzavaju u učionicama i jaslicama

Škole i vrtići u Kolašinu prve hladne dane dočekali su bez zaliha lož-ulja jer zbog nedostatka novca još nije završena nabavka, pa učenici i djeca predškolskog uzrasta u jutarnjim časovima na temperaturi oko nule borave u hladnim učionicima, što predstavlja veliki problem, kažu za “Dan” iz vrtića u tom gradu. Naši sagovornici iz drugih gradova kažu da imaju zalihe za mjesec dana, dok u školi u Bijelom Polju, zbog hakerskih napada, nijesu bili u mogućnosti da nadograde sistem za grijanje i zamijene dotrajali kotao. Iz Ministarstva prosvjte su nam potvrdili da su sredstva predviđena budžetom za nabavku energenata za ogrev nedovoljna i da su rebalansom tražili dodatna sredstva za raspisivanje tendera.

Direktorica Javne predškolske ustanove “Sestre Radović” iz Kolašina Jelena Šćepanović kazala je za “Dan” da uopšte nemaju lož-ulja kako bi pokrenuli grijanje za četiri obrazovne ustanove i da djeca na temperaturi od jedan ili dva stepena iznad nule borave u hladnim učionicama. On ističe da se zbog problema sa grijanjem pominje i uvođenje onlajn nastave.

– Već su i moje kolege ukazale na taj problem. Nemamo grijanje jer nemamo nikakve zalihe lož-ulja da se pokrene kotlarnica koja se nalazi u sklopu osnovne škole i koja zagrijava muzičku školu i gimnaziju. U Kolašinu juče ujutru bilo jedan ili dva stepena iznad nule, djeca dolaze u vrtić koji nema grijanje. Nemamo novca da kupimo lož-ulje u svojoj režiji, što smo radili prošle godine. Pisali smo dopise Ministarstvu prosvjete i očekujemo da se ovaj problem riješi. Pominje se i da će u školama biti organizovana onlajn nastava ako se ne riješi problem. Posebno je potrebno zagrijati jaslene grupe, imamo neke TA peći, ali su stare i u lošem stanju, pa smo od Opštine dobili radijatore. Pokušavamo da prebrodimo ovu situaciju. Ako temperatura još paden, onda neće pomagati grijanje na struju. Problem je i što dobijamo nedovoljnao lož-ulja jer nadležni ne računaju klimatske uslove, već određuju količinu po broju učenika – rekla je Šćepanović.

Kasni tender i za pelet

Iz ministarstva ističu de tender za isporučioca peleta još nije raspisan jer se čekaju dodatna sredstva koja treba da dobiju rebalansom budžeta za 2022. godinu jer sredstva kojima raspolažu nisu dovoljna za raspisivanje tenderske procedure.

– Tendersku proceduru za nabavku lož-ulja i tečnog naftnog gasa za potrebe Ministarstva i obrazovno-vaspitnih ustanova sprovodi Uprava za katastar i državnu imovinu i do današnjeg dana još nije raspisan javni poziv za nabavku tih energenata. Ni na pozicijama za ove javne nabavke nema dovoljno sredstava za količine koje su potrebne za sve vaspitno-obrazovne ustanove. Ministarstvo prosvjete će, kao i do sada, pokušati da obezbijedi dovoljno energenata za predstojeću grejnu sezonu iako to ne zavisi prvenstveno od nas, već i od samog tržišta i tenderskih procedura – kazali su iz ministarstva.

Direktorica bjelopoljske OŠ “Marko Miljanov” Tatjana Damjanović kazala je za “Dan” da grijna sezona počinje 15. oktobra i da za početak imaju dovoljno lož-ulja, a od Ministarstva prosvjete su zatražili dodatne količine.

– Iako smo dobili projekat da unaprijedimo sistema za grijanje i da se zamijeni kotao, to nijesmo mogli da realizujemo jer je tender zaustavljen zbog hakerskih napada. To ne remeti naš rad i djeca će imati tople učionice. Zasad nije toliko hladno i očekujemo da ćemo spremno dočekati zimu. U područnim odjeljenjima obezbijedili smo drva za ogrev – kaže Damjanović.

Direktor OŠ “Aleksa Đilas Bećo” iz Mojkovca Dejan Rubežić kazao je za “Dan” da imaju lož-ulja za mjesec dana i da je Ministarstvo prosvjete dužno da im isporuči dodatne količine.

– Osim lož-ulja za centralno grijanje, imamo dovoljne količine uglja i drva za ogrev. Zasad je sve pod kontrolom – ističe Rubežić.

Iz Ministarstva prosjete “Danu” je saopšteno da su budžetom za 2022. godinu planirali sredstva za nabavku energenata za grijanje u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

– S obzirom na sva dešavanja na tržištima energenata po pitanju cijena, sredstva koja su dobijena budžetom za 2022. godinu nedovoljna su za ove nabavke i rebalansom budžeta koji je u izradi tražena su dodatna sredstva za ove namjene. Ministarstvo prosvjete kroz javne nabavke obezbjeđuje ugalj i pelet, kao i sredstva za ogrevno drvo za vaspitno-obrazovne ustanove. Uprava za katastar i državnu imovinu kroz objedinjene nabavke nabavlja lož-ulje i tečni nafni gas za potrebe vaspitno-obrazovnih ustanova. Novčana sredstva za ogrevno drvo su obezbijeđena i vaspitno-obrazovne ustanove su u postupku nabavke ogrevnog drveta. Za isporuku uglja imamo važeći ugovor koji ističe krajem oktobra mjeseca. Imajući u vidu to, u narednim danima će biti objavljen novi tender za nabavku uglja – saopštili su iz ministarstva.

izvor>: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor