Bijelo Polje: Mnoge porodice iz Vraneške doline još uvijek odsječene od glavnih puteva

Mještani su očekivali, kako je i najavljeno, da će s ljepšim vremenom početi i sanacija zašta je neophodna i podrška države, ali se ovim povodom još ne oglašava niko od nadležnihNedavne poplave na područje bjelopoljske opštine napnijele su veliku štetu domaćinima i poljoprivrednim proizvođačima, a nepoznanica je kada i na koji način će da dobiju nadoknadu. Najteža situacija je u Vraneškoj dolini gdje su izlivanje Ljuboviđe i nabujali planinski potoci prouzrokovali ogromnu štetu.

Iako je od tada prošlo više od mjesec dana nije se mnogo učinilo na saniranju posljedica, osim ako se izuzme pročišćavanje Ljuboviđe i uklanjanje vještačkih brana na rijeci.

Kako navodi Vesko Gogić, predsjednik Mjesne zajednice Tomaševo, lošem trenutnom stanju kumovali su mraz i snijeg.

– Snijeg i mraz su prekrili ogromne količine šuta, kamenja i drugog materijala, tako da je prosto nemoguće očistiti imanja i njive. Mnoge zaseoci i sela su u potpunosti odsječeni od glavnih puteva, što mještanima onemogućava nabavku osnovnih potrepština i odlazak kod ljekara. U zaseoku Čokrlije se putem prema Simovićima ne može ni konjem proći – pojašnjava Gogić, dodajući da je voda isjekla put na više pravaca, pa situacija ništa nije bolja ni prema Papama, Poznanovićima i drugim zaseocima gdje stanovništvo živi od poljoprivrede. Da bi se svi ti putevi sanirali neophodna su velika sredstva i rad, voda je izazvala klizišta i poplavila spratove kuća i pomoćnih objekata.

– Problem je sa klizištem kod imanja Svetozara Brajkovića. Oštećen je most i prijeti da povuče velike količine zemlje i sitnog rastinja. U selu Glibavac ogromne štete pretrpjele su porodice Sošić, Bošković i Kljajević. Spasavali su šta su mogli, a ostali su bez dijela namještaja, vrata na prizemnim prostorijama i pomoćnim objektima – navodi on.

Mještani traže pomoć

Domaćini čija su imanja poplavljena ne znaju kada će i da li će moći da osposobe njive za predstojeću sjetvu ukoliko mašine za čišćenje terena ne stignu na vrijeme. Plaše se da će izostati sjetva a time i planirani rod.

Boban Simović, kojem je onemogućen prolaz do kuće prolaz, apeluje na one koji trebaju i mogu da pomognu da to konačno i urade.

– Dragocjen nam je svaki dan za rad na imanjima, od čega svi mi ovdje izdržavamo porodice. Ne smijemo dozvoliti da se sve izjalovi – poručuje on.

Predsjednik Opštinske komisje za procjenu šteta Vlado Femić je za „Dan“ kazao da su završili svoj posao, evidentirali 130 zahtjeva koje će proslijediti Ministarstvu kapitalnih investicija.

Mještani su očekivali, kako je i najavljeno, da će s ljepšim vremenom početi i sanacija zašta je neophodna i podrška države.

– Bili su članovi Opštinske komisije koji su evidentirali štetu i mještani se nadaju da će dobiti pomoć koja ih sleduje. U saznanju smo da je Komisija završila svoj posao i izvještaj uputila Ministarstva kapitalnih investicija, ali se još niko ne oglašava – kaže Gogić i dodaj da je neprimjereno da se problem svaljuje na leđa mjesnih zajednica koje nemaju sredstava za to.

Ističe i da mu je jedan od mještana koji je pretprpio štetu od poplava donio potvrdu da MZ to treba da radi kroz javne radove.

– Mi za javne radove apliciramo tek na proljeće apliciramo, pa se raspisuje tender i ono što nas sleduje dobijamo na jesen. Ovo je posao koji je u nadležnosti države i neka ga završi kako treba – poručuje Gogić.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor