Bijelo Polje: Koncesionari uništili put do kuća u Kičavi

Mještani Kičave, sela udaljenog oko sedam kilometara od Pavinog Polja, okupili su se juče na lokalnom putu kako bi ukazali da se do njihovih kuća teško može doći i terenskim vozilom. Mještanin Miško Radović koji živi u Mojkovcu, a ljeto provodi u svom zavičaju, pojašnjava da je u Kičavi svojevremeno bilo skoro 100 domaćinstava, a sada ih je petnaestak, uglavnom starci i onaj ko nije imo i mogao gdje da ode.

    MJEŠTANI PROTESTVOVALI/ -MILOVAN NOVOVIĆ

Selo nam je prelijepo, ali do njega teško možemo doći i terenskim autom. Put je toliko upropašćen i rijetki su oni koji se usude da krene njime. Uništili su ga koncesionari, a iako eksploatacije šume nije bilo poslednjih par godina ponovo je najavljuju pa smo dovedni u bezizlaznu situaciju. Nikome od kocesionara nije padalo na pamet da popravi put koji su uništili, a mještani su prinuđeni da žive u ovakvim uslovima – kaže Radović.

Pojašnjava da su se ovim povodom u nekoliko navrata unazad dvije decenije za pomoć obraćali predsjednicima opštine, Upravi za šume i svima koji bi mogli i morali da pomognu, ali je bilo uzalud.

Mještani naglašavaju da put više nije za upotrebu, a njihov problem datira još od 2013. godine, kad je Ministarstvo poljoprivrede zaključilo ugovor o koncesiji državne šume na ovom području.

Do tada smo imali dobar put. Istina, makadamski ali dobar. Sad se samo traktorom ili terenskim autom može saobraćati, a koliko je rupa teško je i pješke. Iako postoji saobraćajni znak da se ovim putem mogu kretati samo vozila sa opterećenjem od osam tona po osovini, njime su svakodnevno prolazili radne mašine teške 60-70 tona. Svojom bahatošću i neodgovornošću koncesionar ne samo da je oštetio već je zatvorio propuste za vodu i doveo u pitanje i opstanak četiri mosta, koji su popustili pod teretom i samo je pitanje dana kada će doći do havarije – kazao je Radović.

Kap je prelila čašu. Ponovo treba da počne eksploatacija šumske građe i ponovo se vrši desant na ovaj ionako urušeni put. To sigurno nećemo dozvoliti. Tražimo od nadležnih da budemo prisutni prilikom potpisivanja ugovora sa koncesionarom, da i mi stavimo potpis sa Šumskom upravom i Ministarstvom poljoprivrede na koji način se može prevoziti građa. To može jedino kad put poprave i onda po propisima. Ili neće ništa biti od prolaza. Preduzećemo sve mjere zakonom predviđene da to ne dozvolimo, kazao je Radović.

Iz lokalne uprave su kazali da će vidjeti sa Savjetom MZ šta se može uraditi po pitanju popravke puta za Kičavu.

Dalje se od Kičave ide do granice sa Srbijom prema Brodarevu, ali i ka Mioču, Dobrinju i planini Lisi. Neki mještani čak imaju i imanja preko granice – kaže Bogoljub Čurović, a Radisav Leković, u šali ističe da ima 72 godine i da je među najmlađima u selu.

To govori kakav je ovdje život. Ovdje se ne smijemo ni razboljeti – kaže Leković, dodajući da koliko su šume odvezli ovim putem mogli su ga i asfaltirati.

Predsjednik Mjesne zajednice Kičava Ranko Barać kaže da je put u više nego očajnom stanju i da su svi vapaji da se nešto uradi ostali bez odgovora.

Mještani ovog kraja su postali žrtve nadgornjavanja Opštine i koncesionara. Tri godine se u ovom selu ništa uradilo kada su u pitanju javni radovi – kazao je Barać.

 

Izvor Dan,Milovan Novović
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor