Berane: Od uspješnog Gumiga ostale gole zidine

U veliki broj nekad uspješnih privrednih kolektiva na sjeveru Crne Gore uveden je stečaj, a kasnije su i potpuno zatvoreni, a tom prilikom je veliki broj radnika ostao bez posla. Takvu sudbinu doživjela je i Fabrika za protektiranje guma Gumig koja se nalazila u Industrijskoj zoni na Rudešu. Gumig je nekad upošljavao dvadesetak radnika, poslujući pozitivno sve do novembra 2003. godine kada su preduzeće privatizovale podgoričke firme Euro-turist i Monteadrija. Fabrika je prestala sa radom 31. marta 2007. godine zbog neizmirenih obaveza prema povjeriocima. Prestankom proizvodnje uslijedilo je uvođenje stečaja, a radnici su upućeni na biro rada.

Kad su podgoričke firme Euro-turist i Monteadrija kupile Gumig rečeno je da će fabrika uspješno poslovati i da će radnici redovno dobijati plate. Nažalost, od toga ništa nije ostavreno. Prestankom proizvodnje upućeni smo na biro rada prepušteni konstantnom propadanju. Cijeli slučaj je dospio do suda nakon čega je fabrika prodata na krajnje nepopularan način. Na kraju ostale su samo zidine koje podsjećaju da je tu nekada postojala uspješna fabrika – ističu bivši radnici.

Od prije deset godina novi vlasnik kompletne imovine bivše fabrike Gumig, koja se sastojala od hale bruto površine 1.881 metar kvadratni, zatim kotlatnice, portirnice, trafostanice i placa koji zahvata površinu 8.422 kvadrata postalo je preduzeće „Gradina“ iz Rožaja. Imovina je, nakon desetak neuspjelih pokušaja prodata putem javnog nadmetanja na ročištu zakazanom u Osnovnom sudu za samo 128.378 eura, iako je na prvoj licitaciji cijena bila 975.290. eura. Međutim, i pored obećanja, novi vlasnik nije preduzeo nikakve mjere da na mjestu nekadašnjeg pogona organizuje neki vid proizvodnje.

Bivši radnici navode da su pokušavali da stupe u kontakt sa vlasnikom uništene fabrike i da u nekoj korektnoj komunikaciji iniciraju oživljavanje proizvodnje. Od toga, kako tvrde, nije bilo ništa, s tim što brojni zaposleni u bivšem Gumigu više nijesu među živima.

Danas je tužno pogledati ostatke fabrike, a još tužnije suočiti se sa životnom pričom onih koji su radili u toj fabrici. Tužno je bilo i to što smo svih ovih godina bili prinuđeni da slušamo priču onih koji su uništili privredu i ekonomiju kako za radničku klasu dolaze bolji dani. Tim prije jer naše molbe da se oživi proizvodnja niko ozbiljno nije uzimao u razmatranje – navode bivši radnici.

Izvor:Dan

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor