Search
Close this search box.

BBC nazvao ajvar “balkanskim kavijarom”

Ajvar ili kako ga nazivaju “balkanski kavijar” čuveni je gastronomski specijalitet kultnog statusa na Balkanu. No, za mnoge je on više od hrane. Smatra se izvorom ponosa, pripadnosti te temom brojnih rasprava, a sada je priču o njemu prenio i BBC.
Iako se vode vječite debate o tome šta podrazumijeva “pravi” recept za ajvar i kojoj naciji on zvanično pripada, jedno je sigurno – najukusniji je onaj koji dolazi iz naše kuhinje.

Zajedničko svima kod ovog specijaliteta je to što se gotovo uvijek pravi u jesen, a tom prilikom povrće se pojedinačno guli, kuva te zatim miješa sa ostalim sastojcima.

Tegle napunjene ajvarom uglavnom smatramo zimskom hranom, ali pošto ga možemo koristiti kao preliv, začin, prilog ili glavno jelo, jedemo ga uglavnom tokom cijele godine.

Priča o “balkanskom kavijaru” osvanula je i na BBC-u, a tamo je spomenuta i Goraždanka Melisa Hasanspahić koja je strastvena ljubiteljka ajvara.

Melisa, tvrdi, prije samo deceniju nije mogla ni zamisliti da će se danas baviti proizvodnjom hrane po recepturi koju je naslijedila od svoje majke.

Međutim, njen život se promijenio kada je počela da prodaje tegle koje je ranije samo poklanjala svojim bližnjima.

“Volim ajvar, oduvijek sam ga obožavala”, rekla je Melisa, sada prehrambena preduzetnica, koja je dobila nadimak “Ajvar dama”.

Dok ona u pripremi ajvara koristi i patlidžan, neki tvrde da se “pravi” ajvar sastoji samo od paprike.

Recepti, međutim, zavise od regije i kuvara. Neki dodaju sirće, šećer, bijeli ili crveni luk, šargarepu i paradajz a mnogi se raspravljaju i po tome da li povrće treba da bude pečeno, kuvano ili čak svježe.

Rasprave o ajvaru odvijale su se i ranije, a neke su čak išle i nešto dalje. Jedna od poznatijih je kada su slovenački mediji izvještavali o pokušaju jedne prehrambene kompanije da zaštiti naziv “ajvar” na njemačkom tržištu, ali i kada su proizvođači iz Srbije podnijeli tužbu protiv jednog proizvođača iz Sjeverne Makedonije zbog lažnog brendiranja i prodaje svog proizvoda kao “leskovačkog ajvara”, prenosi BBC.

Riječ “ajvar” potiče od turske reči havyar, što znači “kavijar”.

Prema nekim objašnjenjima, prenosi spomenuti medij, nosi taj naziv jer su paprika i ulje bili skupi i smatrani luksuzom u Beogradu krajem 19. vijeka.

Tada su u kafanama na jelovnicima ovaj namaz plasirali kao “kavijar od crvene paprike”.

Sada, međutim, povrće košta mnogo manje i samim tim je ajvar veoma pristupačan.

Ljudi širom Balkana okupljaju se širom jeseni i zime na festivalima i takmičenjima u pravljenju ajvara, a isti je postao popularan i u sjevernoevropskim supermarketima, kuhinjama, pa čak i jezicima.

izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor