Search
Close this search box.

Andrijevicom elitne jedinice marširaju samo u obećanjima

Za projekat kasarne, koji je već trebalo da bude realizovan, još nije postavljen ni kamen temeljac. Izvršena je eksproprijacija 45.000 metara kvadratnih zemljišta i određena lokacijaJasan odgovor da li će se u Andrijevici graditi obećana kasarna za stacioniranje 200 vojnika po NATO standardima javnost još uvijek nije dobila. Precizan odgovor na ovo pitanje nijesu znali da daju ni odgovorni u lokalonoj upravi, uz konstataciju da to nije u njihovoj nadležnosti.

Izgradnja kasarne nije u nadležnosti Opštine Andrijevica, nego Vlade Crne Gore. Sa druge strane, nas iz Vlade niko zvanično nije obavijestio da li će se obećana kasarna graditi ili ne. Znamo da državnim budžetom za ovu godinu nijesu obezbijeđena sredstva za tu namjenu. Šta će dalje biti, ostaje da vidimo – kazao je u izjavi za “Dan” menadžer Opštine Miloš Čukić.

Crnogorski zvaničnici su prije šest godina izgradnju kasarne u Andrijevici knjižili kao prioritetni projekat na sjeveru Crne Gore, ali za ovaj grandiozno zamišljeni objekat još uvijek nije postavljen ni kamen temeljac. To se nije desilo iako je, sudeći po izjavama nekadašnjeg ministra odbrane Predraga Boškovića i bivšeg predsjednika Opštine Srđana Mašovića od prije nekoliko godina, ovaj projekat, čija je vrijednost procjenjivana na oko 17 miliona eura, davno trebalo da bude realizovan, a kasarna je, prema najavama, trebalo da ponese ime “Vojvoda Miljan Vukov”.

Radi se o elitnoj pješadijskoj jedinici čije formiranje mora da zadovolji propisane NATO standarde. Jasno je precizirano da se jedinica mora formirati do 2020. godine – kazao je Mašović prije nekoliko godina.

Ministarstvo odbrane je u prethodnom periodu kupilo 45.000 metara kvadratnih zemljišta za potrebe gradnje kasarne i to na lokaciji koja se prostire pored rijeke Kraljštice i magistalnog puta Berane – Andrijevica. Iz Vlade se po ovom pitanju nijesu oglašavali u poslednje vrijeme, sem što su u junu prošle godine donijeli odluku o donošenju Izmjena i dopuna prostorno-urbanističkog plana opštine Andrijevica. Izmjenama PUP-a opredijeljen je prostor posebne namjene za potrebe odbrane i to na osnovu inicijative Ministarstva odbrane. Tim planskim rješenjem predviđeno je da kompleks kasarne sadrži stambene, administrativne, uslužne, zdravstvene, sportsko-rekreativne i druge objekte, što je u skladu sa opštom namjenom prostora naselja i treba da bude generator razvoja čitavog područja.

Odluku donio Vrhovni savjet odbrane

Izgradnja kasarne nije mrdnula od početka iako je Srđan Mašović sa pozicije prvog čovjeka Opštine Andrijevica prije pet godine kazao da se do 2020. godine u Andrijevici po propozicijama NATO-a mora stacionirati elitna jedinica od 200 vojnika. On je tada izjavio da je takvu odluku, poslije niza konsultacija sa lokalnom upravom, donio Vrhovni savjet odbrane.

– Nakon intenzivnih razgovora, a prvenstveno uz pomoć Vlade Crne Gore i ministra Predraga Boškovića, Vrhovni savjet odbrane je donio odluku da se u Andrijevici formira organizaciona jedinica Vojske Crne Gore. Nakon odabira lokacije, krenuće se sa izgradnjom neophodnog objekta i svih drugih pratećih sadržaja. Ti radovi bi trebalo da počnu narednih mjeseci – naglasio je Mašović prije pet godina.

Sa druge strane, bivša ministarka odbrane Olivera Injac prije dvije godine, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore, kazala je da određena lokacija nije pogodna za izgradnju kasarne. Istakla je da je upoznata da građani Andrijevice s pravom očekuju da Ministarstvo odbrane i Vlada realizuju projekat kasarne, koji je, kako je navela, od velikog značaja za opštinu zbog zapošljavanja mladih ljudi i zbog bezbjednosnih razloga.

– Istakla bih da je za nastavak realizacije projekta izgradnje nove kasarne u opštini Andrijevica potrebno da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kroz izmjenu i dopunu PUP-a opštine Andrijevica, nakon određivanja adekvatne lokacije, pošto postojeća to nije, stvori planske pretpostavke da Ministarstvo odbrane može pristupiti izradi planske dokumentacije za posebnu namjenu – kazala je Injac prije dvije godine.

Iz Vlade je nezvanično rečeno da je izgradnja kasarne u Andrijevici veliki zalogaj za budžet Crne Gore, te da trenutno ima mnogo prečih poslova. Takođe, spekulisalo se da je iz partijskih centrala aktuelnim čelnicima Opštine Andrijevica poručeno da izbjegavaju priču o izgradnji kasarne jer to u datim okolnostima nije politički promišljeno, s obzirom na to da su prije izbora održanih 30. avgusta 2020. godine oštro kritikovali tu inicijativu.

Izvor:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor