Analiza Zavoda za školstvo: Matematiku predaje 160 nestručnih nastavnika

Analiza Zavoda za školstvo je pokazala da čak 160 od 470 nastavnika matematike koji rade u školama nema potrebnu stručnu kvalifikaciju, što predstavlja veliki problem za kvalitet nastave, ističu za „Dan“ iz Udruženja nastavnika matematike.

Predsjednik Udruženja nastavnika matematike Radomir Božović objašnjava da više od trećine profesora nije stručno zastupljeno što predstavlja veliki i dugogodišnji problem. On ističe da, umjesto diplomiranih matematičara, đacima taj predmet često predaju mašinski i elektroinženjeri, diplomirani ekonomisti, apsolventi i učitelji.

– Postoji podatak da u jednoj školi matematiku predaje i profesor engleskog jer nema ko drugi. Razlog je nedostatak tog nastavnog kadra u školama. Problem datira odranije i veoma je teško to riješiti. Imamo situaciju da škole moraju da improvizuju da bi našle nastavnika matematike. Najveći problem je zabilježen u seoskim i prigradskim školama gdje nema ko da predaje matematiku, pa se uprave snalaze kako znaju i umiju. Ovakvo stanje nas zabrinjava jer onda imamo nestručno zastupljenu nastavu. Kada umjesto profesora matematike djecu uče profesori druge struke, onda imamo prosječno znanje iz tog predmeta, ne mogu da razviju logiku, da savladaju potpuno druge povezane predmete kao što su fizika i hemija. Imaćemo i situaciju da će da bježe od tog predmeta jer im nije objašnjeno kako treba i nijesu je zavoljeli, iako se radi o jednom od najvažnijih predmeta za školovanje. Ako nemamo dobre matematičare nećemo poslije imati stručne programere, inženjere. Visokoškolci koji završe matematiku rijetko hoće da započnu karijeru u prosvjeti, jer imaju mogućnost da bolje zarade u mnogim kompanijama kao programeri i stručnjaci – ističe Božović.

On navodi da Udruženje pokušava da riješi problem, ali država treba da se okrene prosvjeti.

– Niko neće da radi za platu od 650 eura, a može svoje znanje da naplati mnogo više. Država ništa nije uradila da privuče matematičare u škole. U pojedinim gradovima same opštine plaćaju stan nastavnicima matematike da bi ostali da predaju djeci. Kolege trebamo da stimulišemo kako bi ostali da rade u školama. Inače, ovo će postati veliki problem za obrazovni sistem. Sa ovakvim pristupom maturante ne usmjeravamo da upišu matematiku, nego pravo ili ekonomiju. Potrebno je i fakulteti da se uključe, zašto ne bismo obezbijedili i jedan broj stipendija za talentovannje učenike i na taj način im omogućili da se školuju i doprinose društvu. Osi problema nedostatka nastavnika, izražen je i problem nedostatka takmičenja učenika, manjak udzbenika i uslova za rad matematičara. O svemu tome država i nadležno ministarstvo treba da povedu računa. Sve kolege su saglasane da se mora nešto preduzeti što prije i omogućiti školovanje novog kadra – kaže Božović.

U penziju ide 61 zaposleni

Božović kaže da u Podgorici još nemaju problem sa nedostatkom nastavnika matematike, ali značajan broj njegovih kolega uskoro odlazi u penziju, što će donijeti novi izazov. Prema podacima Zavoda za školstvo, od 315 nastavnika 61 je pred penzijom ili je u penziji.

– Zasad još postoji interesovanje za radna mjesta nastavnika matematike u Podgorici i drugim gradovima. Prema mojim informacijama, u Budvi i Mojkovcu opština finansira plaćanje smještaja kolegama kako bi ostali da rade u tim gradovima. Biće veoma neizvjesna situacija u narednim godinama. Nadamo se da će država konačno nešto preduzeti kako bi učenici imali od koga da uče i nauče u školi – kaže Božović.

izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor