Afera „Stanovi“: Optužnica protiv Boškovića, Šegrta, Numanovića…

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv 12 osoba zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i dodjelom stanova i povoljnih kredita kao članovi bivše komisije Vlade Crne Gore, oštetili budžet države za oko 2.604.000 eura.

Optužnica je podignuta protiv Predraga Boškovića, Dragice SekulićIvana BrajovićaDamira ŠehovićaSuzane PribilovićBudimira Šegrta, Sanje Vlahović, Suada NumanovićaDražena Miličkovića, Osmana NurkovićaJelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića.

“Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo neposrednu optužnicu protiv okrivljenih: P.B., B.Š., S.N., S.V., I.B., D.M., D.Š., D.S., O.N., S.P., J.R. i A.J., zbog postojanja osnovane sumnje da su, u periodu od 2016. do 2020.godine, kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u saizvršilaštvu, učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora od dvije do 12 godina”, navodi se u saopštenju portparola Specijalnog državnog tužilaštva Vukasa Radonjića.

Kako se navodi okrivljenima se stavlja na teret da su, suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, bez plana za rješavanje stambenih potreba i procjene stručne komisije Uprave, odobrili i dodijelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim organima i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 eura, te im tako pribavili korist, a budžetu Crne Gore nanijeli štetu, u ukupnom iznosu od 2.604.740 eura.

“Prethodno je u izviđaju utvrđeno da je odobreno i dodijeljeno 49 kredita u iznosu od po 40.000 eura, pet kredita u iznosu od po 35.000, 20 kredita u iznosu od po 30.000 eura, 30 kredita u iznosu od po 20.000 eura, 10 kredita po 25.000 eura, ali i krediti u iznosima od 29.500 eura, 28.000 eura, 25.920,76 eura”, navodi tužilaštvo.

Takođe, kako navodi SDT, pojedini krediti u iznosu od 40.000 eura su dodijeljeni i javnim funkcionerima koji su u svojim zahtjevima za rješevanje stambenih potreba od Komisije tražili iznose od 30.000 eura, a očigledno prekoračenje podnijetih zahtjeva je u suprotnosti sa Zakonom o upravnom postupku i sudskom praksom Upravnog suda Crne Gore.

Nakon završenog izviđaja, a prije podizanja optužnice, državni tužilac je donio odluku i da se postupak protiv osumnjičenih P.B., D.Š., D.S., O.N., S.P., J.R., A.J., i D.M., za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, po dopuni krivične prijave Vlade Crne Gore, čiji je predmet nepropisno dodjeljivanje javnim funkcionerima stanova u zakup, sa pravom kupovine pod povoljnim uslovima, razdvoji i posebno dovrši, iz razloga cjelishodnosti”, navodi se u odluci koju Radonjić potpisuje.

Takođe, Specijalno državno tužilaštvo je, nakon što je u izviđaju utvrdilo da je Vlada Crne Gore, dala prethodnu saglasnost Komisiji za donošenja odluka o dodjeli kredita za poboljšanje uslova stanovanja funkcionerima i drugim zaposlenima, Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dostavilo primjerak krivične prijave, kako bi, nakon izviđaja, ocijelnilo da li postoje osnovi sumnje da su predsjednik i članovi Vlade Crne Gore, u periodu od 2016. do 2020. godine, učinili produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi, koje je iz stvarne i mjesne nadležnosti tog tužilaštva.

“Posebno ističem da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti, i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenih i oštećenog i načelo sudske nezavisnosti”, zaključio je tužilac Radonjić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor