Search
Close this search box.

Adrović-Simović: Unaprijediti položaj zaposlenih u socijalnoj djelatnosti

U narednom periodu je neophodno kroz intenziviranu saradnju i komunikaciju Ministarstva rada i socijalnog staranja i Sindikata zaposlenih u socijanoj djelatnosti unaprijediti položaj zaposlenih u ovoj djelatnosti, ocijenjeno je na sastanku ministra rada i socijalnog staranja Admira Adrovića i predsjednika Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Gorana Simovića.

Adrović je istakao da su zaposleni u socijalnoj djelatnosti prvi u kontaktu sa korisnicima, da je njihov rad zahtijevan i odgovoran, te da će nastojati da se komunikacija sa Sindikatom unaprijedi u cilju što boljeg informisanja nadležnog resora, kao i rješavanja svih tekućih pitanja koja se odnose na njihov rad i položaj.

“Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnom položaju zaposlenih i uslovima u kojima rade, saglasivši se da nijesu dovoljno prepoznati u društvu, uprkos tome što je njihova uloga veoma značajna, a posebno imajući u vidu činjenicu da se bave osjetljivim temama iz oblasti socijalne i dječje zaštite”, saopšteno je iz Ministarstva.

Sastanku je prisustvovao i dr Nikola Popović iz Sindikata zaposlenih u JU Dom starih ”Grabovac” u Risnu, koji je podsjetio na veliko odricanje zaposlenih za vrijeme pandemije koronavirusa, koji su ostavili svoje porodice i proveli i po mjesec, dva, pa čak i više mjeseci u karantinu u cilju sprečavanja ulaska koronavirusa u domove.

Njihova humanost i solidarnost su dokazani na djelu, a njihov položaj u društvu, kako je rekao, nije na zadovoljavajućem nivou.

Sindikat zaposlenih u socijalnoj djelatnosti postoji od 2011. godine, a broji preko 1.000 članova.

Na sastanku je bilo riječi i o potpisanom Sporazumu o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u ovoj godini i o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora.

Ministar Adrović je upoznao sagovornike sa tim da je već u prvim danima nakon stupanja na dužnost ministra, sa saradnicima pokrenuo inicijativu kod nadležnih institucija da se zaposlenima u socijalnoj djelatnosti kroz izmjene postojećeg zakonodavnog okvira, omogući status službenog lica, čime bi se omogućio lakši rad i podigao nivo njihove bezbjednosti.

Ministar je obavijestio predstavnike sindikata da je sa direktorima centara održao sastanak na kojem se bliže upoznao sa radom ovih ustanova, kao i da su direktori centara upoznati sa budućim aktivnostima Ministasrtva u cilju napređenja sistema socijalne i dječje zaštite.

izvor:cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor