Search
Close this search box.

Žene da vode državu – zloupotreba ideje ili iskrena namjera

Sve češće u javnosti čujemo da bi žene trebalo da budu na čelu Skupštine i Vlade. Dok Demokrate smatraju da bi to bio emancipatorski iskorak, te da bi međunarodna zajednica to snažno pozdravila, za sagovornike TVCG to je upitno. Ombudsman Siniša Bjeković kaže da bi taj zahtjev trebalo da prođe test iskrene namjere, a pisac i kolumnista Đuro Radosavović predlog definiše kao zloupotrebu dobre ideje.

Predlog Demokrata da na čelu Skupštine i Vlade budu žene dočekan je na različite načine. Za ovu partiju je to emancipatorski iskorak, za ombudsmana Sinišu Bjekovića stav za analizu.

Predlog Demokrata da na čelu Skupštine i Vlade budu žene dočekan je na različite načine.

Za ovu partiju je to emancipatorski iskorak, za ombudsmana Sinišu Bjekovića stav za analizu.

“Tako da je teško govoriti o tome da li se radi o iskrenoj namjeri, možda bi moglo da prođe test iskrene namjere, ako bi shvatili da ta žena dolazi iz druge političke opcije, pa bi provjerili iskrenost tih ambicije, tako da je teško govoriti o tome da li se radi o iskrenoj namjeri”, kazao je Bjeković.

S druge strane, pisac i kolumnista Đuro Radosavović predlog definiše kao zloupotrebu dobre ideje.

“To jeste prilika, ali u ovom trenutku izgleda kao puko politikanstvo. Zna se da će to biti, ako je bude neka vlada s ograničenim mandatom i neće izgleda muškarci da se prihvate tog posla, već isturaju žene, a oni će da budu heroji koji su ih predložili” ističe Radosavović.

U trenucima kada je teška zima već izvjesna i kada su unaprijed poznati ishodi, mogućnosti i problemi buduće vlasti, na njenom čelu treba da budu oni koji su do toga doveli, smatra Radosavović.

“To žene nijesu uradile i nijesu zaslužile da vade kestenje iz vatre sad, zaslužile su pozicije, ali da im se natovari ova prilika na leđa i da se to nazove uslugom, nisam siguran da je fer iako neko misli da je pametno u smislu politike”, naveo je Radosavović.

Ne samo da je pametno već da će doprinijeti i kvalitetu, smatraju Demokrate

“U smislu da kada prepoznju opšte dobro da one bolje đeluju i sarađuju i da taj momenat đeluje koheziono za društvo. Mislimo da bi to bilo snažno pozdravljeno i od strane međunarodne zajednice, ne samo zbog kvota već dvije kvalitetne žene koje su spremne da povedu ovo društvo u dobrom smjeru”, navela je poslanica Demokrata Tamara Vujović.

U sposobnost žena ne sumnja ni ombudsman.

“Smatram da u Crnoj Gori postoji relativno veliki broj žena koje zasluže tu poziciju, koje bi mogle da pokažu svoje sposobnosti i harizmu”, naveo je Bijeković.

Zato Bjeković ne bi imao ništa protiv da umjesto premijera naša zemlja dobije premijerku.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor