Search
Close this search box.

Zelenski: Ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara

Dvesta drugi dan rata u Ukrajini. Nastavljene su žestoke borbe na istoku i jugu zemlje. Kijev tvrdi da su ruske snage protjerane iz još 20 naselja. Kremlj poručuje da se “specijalna vojna operacija” nastavlja, sve dok se ne ostvare svi postavljeni ciljevi. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poziva obje strane na prekid granatiranja u Zaporožju.

10. 15 – “Medvedev da nađe bunker u koji će se sakriti” 

Oleksij Danilov, sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine, odgovorio je na prijetnje Putinovog zamjenika i saveznika Dmitrija Medvedeva i poručio mu da „pronađe bunker u koji će se sakriti“.

Dmitrij Medvedev/ foto: Screenshot YT

09. 29 – MAPA: Današnji raspored snaga u Ukrajini

09. 15 – Ukrajinska vojska: Antonovski most je neupotrebljiv za Ruse

Ukrajinska vojska kaže da je Antonovski most preko rijeke Dnjepar u blizini okupiranog Hersona sada neupotrebljiv za rusku vojsku, prenosi Kijev Indipendent.

Južna operativna komanda Ukrajine je takođe izvjestila da su ukrajinske snage uništile jedan tenk, pet topovskih haubica kalibra 152 mm, uključujući jednu haubicu Msta-B i jednu haubicu Msta-S, i 12 jedinica oklopnih vozila, među ostalom ruskom vojnom opremom. Kao rezultat toga, poginulo je 59 ruskih vojnika, saopštila je komanda.

06:42- Čižov: Odnosi između Rusije i EU neće nikada biti kao prije krize

Odnosi između Rusije i Evropske unije nikada neće biti kao što su bili prije sadašnje krize, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov uoči odlaska iz Brisela.

On je, međutim, naveo da će biti neophodno da se ti odnosi ponovo obnove u nekom trenutku u budućnosti, prenio je Tas.

“Ali možda će tada ti odnosi biti pragmatičniji, orijentisani na konkretan rezultat, a ne na glasne parole i zajedničke želje”, rekao je Čižov.

Istakao je da je Evropska unija otišla predaleko u svojim antiruskim sankcijama i da ne može da se povuče.

“One (zemlje EU) su otišle predaleko i ne mogu da se povuku. Jer na primjer, mogli bi da otvore slavinu Sjevernog toka 2. i njihov problem će biti riješen. Ali to bi značilo neuspjeh njihove cjelokupne politike, koja je usmjerena na poraz Rusije i njenog predsjednika”, naglasio je Čižov.

06:34- Zelenski: Ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom Rusije od početka septembra.

“Od početka septembra do danas naši borci su oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine na jugu i istoku”, rekao je Zelenski u noćnom video-obraćanju, prenio je Rojters.

Zelenski je rekao da se napredovanje ukrajinskih snaga nastavlja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor