Zelenski ruskim vojnicima: Bježite i spašavajte živote, vraćamo svoju teritoriju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je ruske vojnike da počnu da bježe i tako sačuvaju svoje živote, nakon što su ukrajinske snage pokrenule ofanzivu u blizini Hersona.

Poručio je i da ukrajinska vojska vraća teritoriju, dok Rusija tvrdi da ukrajinski napad nije bio uspješan.

Ukrajinska ofanziva na jugu dolazi nakon nedjelja zastoja u ratu koji je odnio hiljade života, raselio milione, uništio gradove i izazvao globalnu energetsku i prehrambenu krizu i ekonomske sankcije protiv Rusije bez presedana, prenosi N1.

Rat je podstakao zabrinutost zbog moguće radijacijske katastrofe zbog granatiranja u blizini nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju kasno u ponedjeljak obećao da će ukrajinske snage protjerati rusku vojsku „do granice“.

„Ako žele da prežive, vrijeme je da ruski vojnici pobjegnu. Idite kući. Ukrajina vraća svoje“, rekao je Zelenski.

Oleksij Arestovič, viši savjetnik Zelenskog, komentarišući ofanzivu u Hersonskoj oblasti, rekao je da je ruska odbrana „probijena u nekoliko sati“.

Ukrajinske snage granatirale su trajekte koje je Rusija koristila na zapadnoj obali rijeke Dnjepar u regiji Herson, dodao je.

U utorak je ukrajinska javna televizija Suspilne izvjestila o eksplozijama u području Hersona, a stanovnici grada su u objavama na društvenim mrežama javljali o pucnjavi i eksplozijama. Ipak, rekli su da nije jasno ko je pucao.

Glavni štab ukrajinske vojske, u prvom jutarnjem biltenu u utorak, izvjestio je o sukobima u raznim dijelovima zemlje, ali nije dao informacije o ofanzivi u Hersonu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske trupe pokušale ofanzivu u regijama Mikolajiv (Nikolajev) i Herson, ali da su imale značajne gubitke, izvjestila je novinska agencija RIA.

„Pokušaj neprijateljske ofanzive je neslavno propao“, rečeno je.

Ukrajinske rakete ostavile su grad Novu Kahovku, pod ruskom okupacijom, bez vode i struje, rekli su novinskoj agenciji RIA zvaničnici tijela koje je imenovala Rusija.

U ruskom granatiranju lučkog grada Mikolajiva, koji je ostao u ukrajinskim rukama uprkos čestim ruskim bombardovanjima, ubijene su najmanje dvije osobe, ranjeno je 24 i uništeni su domovi, rekli su u ponedjeljak gradski zvaničnici i svjedoci.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor