Zbog dva paketa piva „hajneken“šest godina vodi bitku pred pravosudnim organima

Koliko je nelogičnosti, na ivici apsurda, u našem pravosuđu najbolje pokazuje slučaj Velimira Rmandića Popa iz bjelopoljskog sela Dobrinje, inače poznatog narodnog guslara i učesnika mnogobrojnih manifestacija u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj. Naime, on šest godina vodi bitku pred pravosudnim organima da dokaže da nije kriv i da nije švercer i kriminalac.

     RMANDIĆ SA ADVOKATOM ISPRED VIŠEG SUDA/ FOTO:MILOVAN NOVOVIĆ

A na teret mu je stavljeno, za rubriku „vjerovali ili ne“, da je nelegalno iz Srbije u Crnu Goru unio, ni manje ni više, nego dva paketa piva „hajneken“ i da je na taj način izbjegao plaćanje akcizne robe.

Nadam se da ću konačno dokazati da nijesam ništa nelegalno uradio. Donio sam to malo piva u susret kosidbi koja je tih dana počinjala u mom Dobrinju, gdje imam desetak hektara zemlje, da počastim one koji su mi dolazili na mobu, kako je i običaj u našem kraju – kazao je Rmandić.

Objašnjava da mu je od Dobrinje mnogo bliže da ode u nabavku do Brodareva, u Republici Srbiji, nego da ide do Bijelog Polja.

Do Brodareva nam je časkom i tamo se snabdijevamo svi kad nam je nešto potrebno. Mi smo ekonomski vezani za Brodarevo, iako je sada tu granica između naše dvije bratske države – ističe Rmandić.

Jedan taksista iz Brodareva mu je 22. juna 2016. godine dovezao pivo do granice, a on ga je tu preuzeo i krenuo da se vraća kući, ali mu se usput pokvarilo auto. Krenuo je prema Bijelom Polju u namjeri da pronađe auto-mehaničara, a u mjestu Unevina zaustavili su ga policajci i priveli ga u Centar bezbjednosti zbog dva paketa piva.

Potom je uslijedila sudanija ovog uglednog domaćina, koji u životu, kako ističe, ni mrava nije zgazio. Bjelopoljski Osnovni sud ga je oslobodio, ali je Viši sud ukinuo tu presudu i vratio sudski postupak na početak. Onda ga je isti Osnovni sud oglasi krivim i osudio na šest mjeseci uslovno na dvije godine. Rmandić se žalio na tu presudu, ali ju je Viši sud potvrdio. Zatim je podnio žalbu Ustavnom sudu, koji je ukinuo presudu i vratio predmet Viišem sudu, koji ga je tada oslobodio krivice. Međutim, na tu odluku žalilo se Više tužilaštvo, pa je Vrhovni sud ponovo ukinio presudu i predmet se ponovo našao pred vanpretresnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda.

Izvjestilac Višeg suda Radoslav Konatar saopštio je na pretresu da se iz dokumentacije vidi da 2016. godine, u vremenu kad je Rmandiću stavljeno krivično djelo na teret, ta mala količina piva, sa tim postotkom alkohola, nije podlijegala akciznim markicama.

Pivo je prenijeto tamo gdje nije zvanični granični prelaz, ali Rmandić, kao čovjek sa sela, vjerovatno nije znao da to ne smije da radi. U odluci Ustavnog suda stoji da nema elemenata krivičnog djela i da Rmandić nema spremnost da ponovi djelo – kazao je sudija Konatar.

Tužilac Hasan Lukač je zatražio, a sudija Konatar prihvatio, da se na naredi pretres, koji je zakazan za 16. novembar, pozove vještak ekonomske struke Ilija Bubanja, kako bi objasnio stanje oko akciznih vrsta robe u momentu izvršenja djela koje je stavljeno na teret Rmandiću.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor