Podijeljeni humanitarni paketi za 60 porodica u Danilovgradu

Narodna kuhinja ima 70 korisnika, sa tendencijom daljeg rasta, dok kroz Program pomoć u kući za starija i invalidna lica radi šest gerontodomaćica koje brinu o 60 korisnika, kaže Ranko SaveljićPomoć u vidu humanitarnih paketa na području opštine nastavljena je u 2023. godini, a projekat je finansiran od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja Lokalne uprave Danilovgrad. Kako navodi Ranko Saveljić, sekretar Crvenog krsta, u ovoj godini podijelili su oko 60 paketa najugroženijim korisnicima.

– Naša organizacija je svakog mjeseca obezbjeđivala pomoć u vidu humanitarnih paketa. Ove godine u januaru i februaru smo podijelili 60 paketa najugroženijima. Paketi koje smo dodijelili su bili donacija Crvenog krsta Crne Gore i Saborne akcije – kazao je Saveljić, dodajući da su im neophodni humanitarni paketi jer su servisi koje pružaju prijeko potrebni domaćem stanovništvu, a broj korisnika se iz dana u dan povećava.

Imamo i Narodnu kuhinju koja pruža pomoć pojedincima u zajednici, koji nijesu u mogućnosti da obezbijede sebi kvalitetan obrok. Na startu smo imali dvadesetak korisnika, danas ih je znatno više, oko 70, sa tendencijom daljeg rasta – kazao je Saveljić ističući da u imlementaciji ovog projekta neizostavnu podršku imaju od Opštine Danilovgrad, kao partnera u projektu, kao i od donatora sa područja opštine.

– Dio korisnika obrok preuzima u prostorijama organizacije, a većem dijelu obroke dostavljamo na terenu. Osim Opštine Danilovgrad, donatori su i Pekara Anđela, Mljekara Šimšić, Astoniga grupa, Prava stvar, Spuž, Porodica Bojović, „Katunjanka-Vlado Vukotić“, Farme jaja Kovačević i Joki – kaže Saveljić.

U Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta posebno mjesto zauzimalo je zalaganje za pružanje pomoći starijim, iznemoglim, samohranim i materijalno neobezbeđenim licima i porodicama, čime je, kako navodi Saveljić, Crveni krst Danilovgrad 2020. godine uveo Program pomoć u kući za starija i invalidna lica.

– Opštinska organizacija Crvenog krsta Danilovgrad od početka marta 2020. godine, a u sardnji sa Crvenim krstom Crne Gore, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Centrom za socijalni rad Danilovgrad, sprovodi program Pomoć u kući za starija i invalidna lica. U 2022. godini u našoj organizaciji radi šest gerontodomaćica koje brinu o 60 korisnika sa intencijom daljeg proširenja programa. Gerontodomaćice obavljaju kućne poslove, vodeći brigu o korisnicima, nabavci štampe, plaćanju računa, nabavci hrane i higijene – ističe Saveljić.

Opština pomaže ugroženim preko geronto-programa

Opština Danilovgrad u sklopu Sekretarijata za društvene djelatnosti bavi se pitanjima socijalne politike, u prvom redu na davanje jednokratnih pomoći socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva kap i poklon paketićima za novorođenčad.

– Servis „Pomoć u kući“ u našoj opštini naziva se „Usluga u kući“, u režiji organizacije Crvenog krsta Danilovgrad koja ima šest gerontodomaćica koje opslužuju šezdeset korisnika. U saradnji sa jednom nevladinom organizacijom Opština Danilovgrad ima Geronto program čiji akteri opslužuju pedeset i šest korisnika, nezavisno od već pomenutog programa Crvenog krsta. U prostorijama Crvenog krsta otvorena je posluje Narodna kuhinja i ona ima trenutno sedamdeset korisnika – navode iz Opštine.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor