Search
Close this search box.

Vukčević: Hitno riješiti problem s kašnjenjem pripravničkih plata

Razlog za ovo nelegitimno i u krajnjem neopravdano kašnjenje leži u hakerskom napadu koji je navodno u potpunosti onesposobio sistem za isplatu predmetnih naknada korisnicima programa, rekao je Vukčević

Predsjednik Studentskog parlamernta Andrej Vukčević uputio je otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću i ministru javne uprave Marašu Dukaju, povodom neisplaćivanja naknade korisnicima Programa stručnog osposobljavanja.

On podsjeća na izmjene Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, prema kojima je došlo do rasta naknade na 450 eura.

Kaže i da je jasno da su korisnici Programa stručnog osposobljavanja za period od 15. avgusta do 15. septembra ostvarili pravo na naknadu u iznosu od 450 eura.

“Međutim, kao što ste vjerovatno upoznati, do isplate ove naknade nije došlo već više do 15 dana, a ne postoje ni naznake da će do isplate doći u skorijem roku. Naime, prema nezvaničnim informacijama koje konstantno dobijamo, razlog za ovo nelegitimno i u krajnjem neopravdano kašnjenje leži u hakerskom napadu koji je navodno u potpunosti onesposobio sistem za isplatu predmetnih naknada korisnicima programa”, rekao je Vukčević.

Ističe da korisnici Programa stručnog osposobljavanja “u svemu postupaju u skladu sa svojim obavezama koje su preuzeli  ugovorom, te da je njihovo pravo na ostvarivanje predmetne naknade neupitno, a nažalost, usljed kašnjenja i povrijeđeno”.

“Podsjećamo da je naknada koju po ovom osnovu ostvaruju korisnici, često jedini izvor prihoda za iste, te u tom smislu ovakva povreda njihovih prava i legitimnih interesa predstavlja veliko opterećenje i problem, na koji kao zastupnici njihovih interesa, ne možemo ostati nijemi. Da situacija bude još gora, korisnicima nije isplaćeno apsolutno ništa, odnosno čak ni prvobitni iznos naknade od 265 eura, te smo na taj način došli do situacije u kojoj korisnici redovno izvršavaju obaveze predviđene pravilima programa, a da za svoj rad i zalaganje nisu dobili ni jedan euro naknade od 11.08, dok pojedinim korisnicima nijesu isplaćene naknade u prvobitnom iznosu za mnogo duži period, a što je, složićete se, neprihvatljivo”, kaže Vukčević u pismu Abazoviću i Dukaju.

Zahtijeva dostavljanje zvaničnog obrazloženja za prethodno opisanu situaciju, kao i precizne informacije o datumu kada korisnici programa mogu očekivati isplatu naknade u iznosu od 450 eura, što predstavlja njihovo stečeno pravo.

“Dovođenje korisnika Programa stručnog osposobljavanja, koji su u dobrom dijelu redovni studenti Univerziteta Crne Gore, te samim tim moraju da pokriju brojne troškove koje studentski život sa sobom nosi, predstavlja nedopustivu praksu kojoj se mora stati na kraj u najskorijem mogućem roku. Stoga, apelujemo na Vas, kao i na državni organ na čijem se čelu nalazite, da ovu situaciju riješite hitno, i uspostavite balans i povjerenje studentske populacije koje je ovakvim postupanjem zasigurno narušeno”, kazao je u pismu Vukčević.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor