Vujović: Nije dovoljna samo oštra osuda, pasivnost je nedopustiva

“Na vijest da se u Crnoj Gori desilo još jedno ubistvo, da imamo još jednu žrtvu rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, ono što trebamo uraditi je da kao društvo, kao zajednica ujedinjena u dobru preuzmemo odgovornost. Nije dovoljna samo oštra osuda, pasivnost je nedopustiva”, poručila je poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore, Tamara Vujović

Poslanica Demokrata oglasila se nakon vijesti da je tridesetčetvorogodišnji D.N. iz Bosne i Hercegovine, sa prebivalištem u Baru, osumnjičen je da je ubio nevjenčanu suprugu.

„Porazno je za cijelo naše društvo da se žene lišavaju života, da je femicid konstanata koja postaje naša užasna normalnost, a da institucije i pojedinci koji su na mjestima odlučivanja imaju pasivan odnos prema tome. Primijetićemo i da mediji često ovoj temi pristupaju senzacionalistički. Bez namjere da upiremo prstom u pojedince, bez želje da osuđujemo službenike ističemo da se mora utvrditi ko je kriv a ko odgovoran, sa sviješću da smo ,,svi krivi za sve, a ja više od drugih“ i da moramo konačno, odlučno priznati da smo kao društvo dotakli dno i da konačno moramo mijenjati pristup“, kaže Vujović.

Nestabilne političke prilike, dodaje ona, u odveć produženom trajanju, siromaštvo, nezaposlenost, uzrokovali su porast porodičnog nasilja, i nasilja uopšte.

„Kočnice su davno otkazale, i to nam stvarnost dokazuje. Na to se mora i jedino može odgovoriti opštim druptvenim dogovorom lišenim interesnog pristupa i političkog nadgornjavanja: stabilnošću, povećanjem zarada, socio-ekonomskim reformama ali i edukacijom i tijesnom saradnjom sa nevladinim sektorom koji se bavi ovim pitanjima. Neophodno je i obrazovanje, ono je i temelj i ključ; potrebno je uticati na uzrok jer ovo nije problem pojedinca, nije problem jedne porodice, jedne partije. Ovo je problem svih nas, koji moramo zajedno rješavati“, ističe Vujović.

Demokratska Crna Gora je, dodaje, duboko svjesna činjenice da je ekonomska nezavisnost žena jedan od najvažnih koraka na putu njihovog osnaživanja, i zato smo radili na ekonomskim reformama.

„Uvođenjem dječijih dodataka i naknada za majke,povećanjem plata i penzija, uticali smo da se promijeni finansijska situacija na bolje. Inicirali smo i povoljne promjene za samohrane roditelje, koje se tiču alimentacije, takođe važnog pitanja koji utiče na živote žena i djece“, kazala je Vujović.

Smatraju da je ovo ubistvo još jedna opomena.

„Tragično upozorenje da se vratimo na put reformi, da se okrenemo građanima i njihovim potrebama. Krajnje je vrijeme da radimo ono što smo započeli a što su građani od nas tražili: reforme, korjenitu promjenu sistema vrijednosti, jačanje institucija i zaštitu ženskih ljudskih prava. Apelujemo na cijelo društvo, na sve aktere društvenog i političkog života da je poslednji momenat da se dozovemo pameti i krenemo da radimo stvari koje se uraditi moraju, i koje su jedini put za ozdravljenje ovog našeg društva“, zaključila je Vujović.

izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor