Vučinić: Nikada više ne smijemo dozvoliti da se na vlast vrati partija koja je Crnu Goru odvela u sunovrat

Zvanično nijesmo dobili predlog da mandatar nove Vlade bude neko iz civilnog sektora, niti je spominjano ime direktorice centra za građansko obrazovanje Daliborke Uljarević, kazao je za IN4S lider Radničke partije i poslanik Maksim Vučinić.

Kako se u medijima spekuliše prethodnih dana, postoji inicijativa da budući mandatar za sastav nove Vlade, bude iz redova civilnog, odnosno nevladinog sektora. Prema pisanju pojedinih medija to je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje. Kako komentarišete ovu inicijativu?

– Jedino rješenje koje je za nas legitimno, da se Vlada konstituiše na osnovu one parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima 30 avgusta. Eksperimenti poput ekspertske i manjinske Vlade pokazali su se vrlo brzo neodrživim i jedino legitimno i pošteno rješenje prema građanima Crne Gore je da Vlada bude politička!

Poštujući demokratske principe, onako kako su građani odlučili na parlamentarnim izborima, kada se završila trodecenijska autokratska vladavina Demokratske partije socijalista.

Ukoliko se, pak, ispostavi da je ista realna, da li će Vaša partija podržati takvu odluku?

– Nikada više ne smijemo dozvoliti da se na vlast vrati partija koja je Crnu Goru odvela u sunovrat, politički, ekonomski, sve za korist malog kruga ljudi pristalica DPS-a, a na štetu građana Crne Gore koji i danas osjećaju posljedice destruktivne politike ove političke partije.

Zvanično nijesmo dobili predlog da mandatar nove Vlade bude neko iz civilnog sektora, niti je spominjano ime direktorice centra za građansko obrazovanje Daliborke Uljarević.

Takođe, nameće se kao jedno od rješenja za mandatara i nestranačka ličnost. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?

– Nadamo se da će parlamantarna većina koju je narod samo odabrao da upravlja državom 30. avgusta, postići dogovor i da će na osnovu toga biti izabran mandatar, koji u ovom slučaju ne može biti nestranačka ličnost. Ako želimo da gradimo demokratsko društvo, moramo poštovati principe parlamentarne demokratije i u skladu sa njima formirati većine i vlade.

Crna Gora nalazi se se u specifičnoj političkoj situaciji, iz koje, ako smo odgovorni političari moramo brzo izaći, jer državni apart ne može da trpi ovakvo zakočeno stanje.

izvor:  adria

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor