Volodin: Ukrajina je bankrotirala

Ukrajina je izgubila finansijsku nezavisnost i ne može da preživi bez zapadnih sredstava, saopštio je predsjednik Državne dume Rusije, Vjačeslav Volodin.

„Ukrajina je izgubila finansijsku nezavisnost, jer ne može da ispuni svoje obaveze prema građanima bez pomoći Zapada“, saopštio je Volodin.

On je naveo da prikupljeni porezi čine samo 40 odsto budžeta zemlje, a od toga više od 60 odsto odlazi na vojsku, prenose Večernje novosti.

Kako je rekao, mjesečni deficit Ukrajine iznosi pet milijardi dolara.

„Ukrajina je bankrotirala. Bez pomoći Vašingtona i Brisela, Kijev više ne može da ispunjava svoje obaveze prema građanima. Zemlja je izgubila svoju finansijsku nezavisnost“, tvrdi Volodin.

U nedavnom intervjuu za RBK Ukrajina, ukrajinski ministar finansija, Sergej Marčenko, rekao je da će budžet za narednu godinu biti izuzetno neizvjesan zbog ratnih uslova.

Prema riječima savjetnika ukrajinskog predsjednika za ekonomska pitanja, Olega Ustenka, očekuje se da će deficit državnog budžeta Ukrajine do kraja godine dostići 50 milijardi dolara.

„To je oko 30 do 35 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje“, rekao je Ustenko u televizijskom intervjuu prošlog mjeseca, dodajući da je takva situacija nastala zbog rata.

Kijev navodi da mu je potrebno pet milijardi dolara mjesečno kao pomoć zapadnih sponzora. Međutim, Ustenko je rekao u julu da će im biti potrebno dodatnih četiri milijarde dolara mjesečno u naredna tri mjeseca da pokriju troškove hitnog smještaja i popravke stanova za milione ljudi, kao i da finansiraju osnovni minimalni prihod za one koji su ostali bez posla.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor