Vojvodić o djelu Mićovića: Nemušti pamflet negatora Crne Gore

Nakon gotovo mjesec od dodjele nagrade “Miroslavljevo jevandjelje” reakcije akademske javnosti se ne smiriju. Javnost ne može ostati gluva na govor najotrovnije isključivosti i mržnje, kazala je profesorica FDU i bivša rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić.

Vojvodić komentarišući nagrađenu knjigu “Luče u tami Crne Gore” Milutina Mićovića, kao i saopštenje predsjednika žirija za dodjelu nagrade Sinišu Jelušića, koji opravdava laureata, ali i intelektualce koji su potpisali peticiju da se takva odluka poništi, naziva beslovesnim.

Dodaje kako je riječ o nemuštom pamfletu nagrađenom u oročenom trendu negiranja Crne Gore.

– Vrijeđali nas i poricali, ne mogu nas natjerati da mrzimo i ne mogu nam začepiti ni uši, ni usta. Stvar je u tome da je onaj ko je otvoren za razgovor lišen svakog kompleksa. Isto vrijedi i obratno. Svikli smo stotinu godina na jedne te iste kulturno- rasističke teze o crnogorskoj naciji kao vještačkoj tvorevini, o svojevrsnom inženjeringu iz kojeg smo se ispilili… A i to se rabi vremenom, ogoljuje, profaniše… Zapravo, sve staje u onu aktuelnu i agresivnu propagandnu doskočicu – nije crnogorski ako nije srpski – saopštila je Vojvodić.

Sličnog stava je i profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, bivši rektor UCG Dusko Bjelica.

– Negatori crnogorske nacije samim tim govore o sebi i naravno o Crnoj Gori kao građanskoj državi, što bi trebalo da smeta svakome – rekao je Bjelica.

Članovi CANU-a nijesu bili raspoloženi za komentare.

Akademik Ljubiša Stankovic kratko je kazao za Gradsku RTV da “prati dešavanja ali da nije za davanje izjava”. Podsjećamo da je predsjednik CANU-a Dragan Vukčević obećao da će izjavu dati naredne sedmice.

Izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor