Drljević u užem izboru za takmičenje u Belgiji

Pored ovog uspjeha, krajem prošle godine Drljevićeva karikatura našla se u izboru od deset najboljih radova u 2021. godini, koji je napravila poznata norveška Fejsbuk stranica „Cartoon Home Network International“.

Crnogorski karikaturista Darko Drljević pozvan je da učestvuje na internacionalnom takmičenju sa još 23 svjetska umjetnika, koje će biti održano u Belgiji. Umjetnike je selektovao poznati svjetski i belgijski karikaturista Luc Descheemaeker, koji je svima uputio pozivno pismo. Ujedno, planirana je i izložba selektovanih radova.

– Veoma sam počastvovan što sam pozvan u veoma uskom izboru svjetskih umjetnika, samo 24 učesnika, da budem dio međunarodne izložbe i takmičenja karikature u Belgiji. Hvala cijenjenom selektoru Luc Descheemaeker-u, jednom od najpoznatijih svjetskih karikaturista, što je uvažio moj rad i svrstao me u ovako uzak krug pozvanih za izložbu i takmičenje – zapisao je Darko Drljević na svom Fejsbuk profilu, nakon što je dobio imejl od Descheemaeker-a.

META

U pozivnom pismu, Descheemaeker je Drljeviću poručio da je imao priliku da se u posljednjih nekoliko godina upozna sa njegovim djelom.

– Veoma sam uzbuđen što mogu da vas pozovem na ovo takmčenje karikaturista, čija tema je „Bullseye“ (centralni krug u meti, u koji se gađa lukom i strijelom). Takmičenje je dio izložbe kraljevskog streljačkog kluba „Sint Sebastiaan“, koji ima tradiciju nekoliko vjekova – zapisao je Descheemaeker.

Pored ovog uspjeha, krajem prošle godine Drljevićeva karikatura našla se u izboru od deset najboljih radova u 2021. godini, koji je napravila poznata norveška Fejsbuk stranica „Cartoon Home Network International“. Drljević se u ovom izboru našao sa karikaturistima iz Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Portugala, Irana, Argentine, Kube, Hrvatske, Ekvadora i Norveške.

U prethodnoj godini, Drljević je osvojio 14 priznanja, na takmičenjima u Srbiji, Turskoj, Brazilu, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj, Siriji, Kolumbiji, Španiji, Makedoniji, Kini i Rusiji.

U ranijem intervjuu, Drljević je kazao da svoj uspjeh duguje prvenstveno ogromnom trudu i potpunoj posvećenosti svom poslu.

– Zaista se trudim da sam što bolji, iako nikada nijesam sasvim zadovoljan svojim radom. Možda je to i dobro jer, u stvari, to je onaj pokretač koji nas tjera naprijed. Stalno usavršavanje i težnja ka savršenstvu dovodi do visokih i značajnih dostignuća u svemu. Dakako, posjedujem snažan takmičarski duh i želim biti najbolji u onome što radim. Samim tim, znam šta hoću, pa se moje težnje i želje da budem na vrhu i ostvaruju – rekao je Drljević.

GLOBALNA DEŠAVANJA

Njegov kolega i prijatelj, takođe priznati svjetski karikaturista Luka Lagator, zapisao je jednom prilikom da je Drljević rođeni umjetnik, a ne naučeni, stvoreni, usmjereni. On je, prema riječima Lagatora, prije svega likovni umjetnik, a svojom prirodnom nadarenošću uspješno se dokazao i u nekim drugim sferama umjetničkog stvaralaštva.

– Njegov istančani smisao za humor i satiru učinio ga je bliskim svima koji drže do spontane i iskrene komunikacije, ljudskih sloboda i pravih vrijednosti. U epicentru njegovog slobodnog stvaralačkog individualiteta nalazi se karikatura kao svojevrstan pristup u definisanju globalnih dešavanja, posmatranih kroz hiperboličnu prizmu nepredvidive stvarnosti. Nikada nije mogao ostati ravnodušan prema intrigantnoj svakodnevici, pa je, vođen nekim neobuzdanim unutrašnjim silama, nastojao da suštinski shvati pojave, da ih razobliči i prikaže u pravom svijetlu – zapisao je Lagator.

Drljević je i čest učesnik međunarodnih žirija za takmičenja u karikaturi, a posljedni poziv dobio je od festivala iz Maroka.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor