Search
Close this search box.

Voda opet poskupljuje u Kolašinu?

O novom cjenovniku odlučivaće odbornici na sjednici SO, zakazanoj za 14. mart

Kolašinci će vodu plaćati skuplje, ukoliko predlog odluke o cijenama za regulisane komunalne djeletnosti dobije glasove većine odbornika Skupštine opštine (SO).

Predlog odluke, koju je predložio Upravni odbor preduzeća Vodovod i kanalizacija, sastavni je dio dnevnog reda sljedeće sjednice SO, koja bi trebalo da bude održana 14. marta.

Takozvani fiksni dio za domaćinstva ubuduće bi iznosio 0,695, umjesto dosadašnjih 0,524 eura po kubiku. Varijabilni dio za tu kategoriju potrošača bio 0,581, umjesto aktuelnih 0,439 eura.

Za privredne subjekte, novim predloženim cjenovnikom fiksni dio bi bio 1,32, a varijabilni 1,627 eura za metar kubni. Do sada su cijene za tu kategoriju bile za fiksni dio 0,995, a za varijabilni 1,23 eura.

Potrošači fiksni dio plaćaju nezavisno od potrošnje, dok će se varijabilnim dijelom cijene obračunati količina utrošene vode, odnosno količina prikupljene i odvedene otpadne vode.

Fiksni dio prihvatanje i odvođenje otpadnih voda za domaćinstva i fizička lica uznosio bi 0,776, umjesto aktuelnih 0,471 eura po kubiku. Varijabilni dio domaćinstva će, ukoliko novi cjenovnik dobije podršku odbornika, plaćati 0,341 eura, a preduzeća 0,943, umjesto dosadašnjih 0,307, odnosno 0,849.

Iz preduzeća Vodovod i kanalizacija su kazali da se cijene usaglašavaju na osnovu metodologije za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti, koju donosi Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti. Do donošenja nove odluke o cijenama, objašnjavaju, primjenjuju se cijene iz 2021.

To preduzeće cijenu usluga mijenjalo je i prije osam mjeseci, kada su odbornici dali podršku novom cjenovniku.

Prema finansijskom planu za ovu godinu, Vodovod i kanalizacija od prodaje vode domaćinstvima i preduzećima planira da prihoduje oko 220.000 eura, a od usluga odvođenja odvodnih voda 35.000.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor