Vlaović: Projekti kreativnih industrija oživjeli kulturni život u mnogim sredinama

Brojni su primjeri dobrih praksi, koje su pokrenute kroz model kreativnih industrija, a čiji su se efekti odrazili na oživljavanje kulturnog života u mnogim sredinama, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović i dodala da će Crna Gora uskoro imati još kreativnih prostora. Ona je to saopštila na otvaranju Foruma medija i kreativnih industrija CIM Forum Kotor 2022.

Ministarstvo kulture i medija
Ministarstvo kulture i medija

Vlaović je istakla da o konceptu kreativnih industrija, kao svojevrsnoj sistemskoj intervenciji u procesu stvaranja novih kulturnih modela, danas vladaju oprečna mišljenja.

„Ta je oprečnost posebno izražena u sistemima nedefinisane ili djelimično definisane kulturne politike, a, složićemo se, kulturne politike država našeg regiona u većoj ili manjoj mjeri pate od strategijske nezaokruženosti”, smatra Vlaović.

Nova socio-ekonomska realnost nametnula je, kako je primijetila, temeljno preispitivanje sistema finansiranja kulture od strane države, a te su promjene prije svega podrazumijevale jasniju finansijsku održivost kulturnih projekata.

“I same terminološke inovacije, kakve su sintagme “kreativne industrije” ili “kulturni proizvod”, pokazale su da odijum koji je vladao između kulture i tržišta mora biti prevaziđen. Takođe treba istaći da su mnogi projekti kreativnih industrija demantovali ono mišljenje po kojem pravila tržišta utiču na degradaciju kulture kao polja nesputane kreativnosti i slobode. Danas imamo mnogo bolji uvid u te dileme i izazove, zato je ovakav forum dobrodošao, kako kulturnoj javnosti tako i onima koji učestvuju u institucionalnom i vaninstitucionalnom kreiranju kulturne i medijske scene jednog društva”, rekla je Vlaović.

Dodala je da su polje kulture zahvatile i sve promjene koje je donio ubrzani naučno-tehnološki razvoj pa se, kako smatra, može zaključiti da se o kulturi danas više ne može govoriti iz onih elitističkih pozicija u kojima vlada mišljenje da svaka pragmatična intervencija u strategijsko planiranje kulture, istu automatski vulgarizuje.

“Sve neprepoznatljivije granice između visoke i popularne kulture, ekspanzivni upliv novih formi i medija u savremenu umjetnost i kulturu, jesu procesi koje svi živimo i što prije prihvatimo njihovu neminovnost lakše ćemo naći optimalne kulturne modele za vrijeme koje dolazi. Netačno je da će zbog kompromisa s tim trendovima kultura i mediji biti prepušteni isključivo pravilima tržišta, kao što je netačno da tržišnu opravdanost imaju samo laki i zabavni kulturni i medijski sadržaji”, smatra Vlaović.

Istakla je da su brojni primjeri dobrih praksi koje su pokrenute kroz model kreativnih industrija, čiji su se efekti odrazili na oživljavanje kulturnog života u mnogim sredinama.

“Sigurna sam da ćemo takve efekte ubrzo imati i ovdje u Kotoru, gdje je zdanje nekadašnjeg zatvora pretvoreno u kreativni hab, čiji koncept i opremljenost nude velike mogućnosti za proširenje ovdašnjih kulturnih sadržaja i aktivnosti. Takvih će kreativnih prostora Crna Gora uskoro imati još nekoliko, čime će se stvoriti bolji uslovi za angažovanje kadra obrazovanog na našim fakultetima za umjetnost, ali i onog koji dolazi iz oblasti humanistike i medija. Ta izbalansiranost jeste ono što može pomiriti pristalice i protivnike ovog koncepta, a Ministarstvo kulture i medija Crne Gore podržaće svaku ideju koja je usmjerena u tom pravcu”, poručila je Vlaović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor