Search
Close this search box.

“Vlada da se sistematičnije posveti problemima u prosvjeti”

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom Svjetskog dana nastavnika, podsjeća da se obrazovni sistem nalazi na ispitu svakodnevnih i brojnih izazova i zahtjeva, a što prati i loš materijalni položaj nastavnika i nastavnica. Pozvali su Vladu da adresiranju problema u prosvjeti priđe sistematičnije i posvećenije, bez populizma i improvizacije, a prosvjetnu zajednicu da aktivnije učestvuje u javnim politikama i osmišljava razvojne projekte ustanova u kojoj rade

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom Svjetskog dana nastavnika, podsjeća da se obrazovni sistem nalazi na ispitu svakodnevnih i brojnih izazova i zahtjeva, a što prati i loš materijalni položaj nastavnika i nastavnica. Pozvali su Vladu da adresiranju problema u prosvjeti priđe sistematičnije i posvećenije, bez populizma i improvizacije. CGO poziva prosvjetnu zajednicu da aktivnije učestvuje u javnim politikama i osmišljava razvojne projekte ustanova u kojoj rade

“Nastavnici su ključni pokretači u obrazovnom sistemu, a sa svojim učenicima bi trebalo da budu i nosioci progresivnih snaga. Međutim, da bi se to zaista postiglo neophodno je drugačije razumijevanje uloge obrazovanja i vaspitanja od strane donosioca odluka i drugačija primjena obrazovnih politika koje neće nipodaštavati nastavnike i nastavnice”, navodi se u saopštenju.

Naime, osnovna znanja, navike i umijeća djece se temelje na radu kreatora nastave i onih koji tu nastavu sprovode.

“Prosvjetni radnici s djecom provode najviše vremena, a stalna prisutnost nastavnika nije samo izraz promjena koje je donijela pandemija korona virusa, već i modernog doba. Iako je pandemija korona virusa značajno urušila odavno oslabljen kvalitet obrazovanja, Vlada ne preduzima odgovarajuće mjere da ojača nezavidan položaj prosvjetnog kadra i suočavanja sa situacijom u kojoj su se našli zajedno sa svojim učenicima”, kažu iz CGO-a.

Kako su naveli, nastavnici i nastavnice u Crnoj Gori rade u lošim uslovima, počev od zastarjele školske infrastrukture, didaktičkih materijala, alata i opreme koji su im na raspolaganju, preko mogućnosti usavršavanja, a na to se nadovezuju i nedopustivo niske nadoknade.

“Sve ovo negativno utiče na entuzijazam nastavnika i nastavnica u sprovođenju uloge glavnih motivatora u školi, kvalitetnih prenosioca znanja, pedagoga u prepoznavanju potreba i interesa svih učenika. Počinje da preovlađuje forma i administracija, dok suština obrazovanja i vaspitanja izostaje”, navodi se u saopštenju.

Posljedično, dodaju, djeca idu u školu jer im je to obaveza, ali u školi sve manje uče, dok mnogi nastavnici idu na posao svjesni da moraju na kraju mjeseca da plate svoje obaveze, bez entuzijazma koji bi taj rad trebao nositi, a roditelji su djelimično zadovoljni vjerujući da im je dijete na bezbjednom mjestu.

“Ove godine su nastavnici pred još jednim izazovom uspostavljanja dobrih odnosa crnogorskih učenika sa djecom ukrajinskih i ruskih migranata koji dolaze sa ratnih područja. Zato je nastavnicima je neophodna dodatna podrška i smjernice za rad sa strancima, kako bi se pored postojećih izborili i sa tim izazovom u pokušaju da ostanu na visini pedagoškog zadatka i da istraju na cilju širenja razumijevanja, tolerancije i zaštite svih oblika diskriminacije djece u obrazovnom procesu”, kaži iz Centra za građansko obrazovanje.

CGO vjeruje da u nastavnom kadru ima dovoljno kreativnosti i motivacije, ali i da moraju dobiti podršku za svoj rad, kako bi doprinijeli i uspjehu učenika u obrazovnom procesu.

“ Zato, pozivamo Vladu da adresiranju problema u prosvjeti priđe sistematičnije i posvećenije, bez populizma i improvizacije. CGO poziva prosvjetnu zajednicu da aktivnije učestvuje u javnim politikama i osmišljava razvojne projekte ustanova u kojoj rade”, kazali su oni.

Neophodno je, dodaju, uspostaviti praksu i dozvoliti ustanovama da imaju i svoje prihode koji bi doprinijeli razvoju te ustanove, a omogućili i bonuse na zarade zaposlenih u istoj.

“To bi mogao biti jedan od načina unaprijeđenja uslova rada u obrazovnim ustanovama, ali i pozicije samih nastavnika i nastavnica”, zaključili su iz CGO.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor