Search
Close this search box.

Sve više osnovaca koristi snus, zabraniti uvoz

Udruženje “Roditelji” zalaže se za zabranu uvoz i prodaja snusa u Crnoj Gori, koji je, kako kažu, sve popularniji među mladom populacijom, pa i među djecom u osnovnim školama.

“Ni roditelji nijesu dovoljno informisani, a sa druge strane naš zakon ne reguliše to pitanje, jer snus ne spada pod duvanske proizvode”, kazala je Lepa Žunjić iz udruženje “Roditelji” u Jutarnjem programu TVCG.

Kako navodi, zbog svega toga snus je lako dostupan djeci i na kioscima i na društvenim mrežama.

“Zbog toga i sve više djece koriste snus”, navela je Žunjić.

Trude se kako dodaje da informišu roditelje i širu javnost o tome koliko je snus štetan.

Između ostalog tražili su i da se uvoz snus zabrani u Crnoj Gori, jer je kako kaže zabranjen u EU, a dozvoljen u Švedskoj gdje se proizvodi.

Kaže i da bi snus mogao da bude ulaz u teže zavisnosti.

“Dokazano je da snus ima jake posljedice po zdravlje djece i to mora da bude glavna poruka”, poručila je Žunjić.

Kontrolom prodaje duvana maloljetnicima nijesu naišli na nepravilnosti

Glavna tržišna inspektorka Marina Radulović saopštila je da zakonski okviri nijesu regulisani kada je u pitanju upotreba snusa, nove vrste duvanskog proizvoda u prahu.

Ona je u emsiji “Dobro jutro Crna Goro” navela i da kontrolom prodaje duvana maloljetnim osobama nijesu naišli na nepravilnosti.

“Upotreba snusa je kompleksna tema, to se treba riješiti na nivou nadležnih. Inspekcija je, svakako, u pripravnosti i spremna da sprovodi odluke, odnosno propis,e koje donosi resorno ministarstvo”, kazala je Radulović.

Dodala je i da je Tržišna inspekcija u komunikaciji sa kolegama iz regiona, kako bi vidjeli kako se to pitanje rješava u Srbiji, Hrvatskoj…

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor