Search
Close this search box.

VK: Nijesmo dali mišljenje na Nacrt zakon o slobodi vjeroispovjesti; Vlada: Dokument predstavnika SPC običan falsifikat!

Venecijanska komisija demantovala je da postoji mišljenje o nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kako navode, taj dokument nikad nije bio upućen crnogorskim vlastima.

“Rad na njemu nikada nije završen jer se odnosio na nacrt zakona koji je kasnije napustilo Ministarstvo za ljudska prava i nacionalne manjine. U to vrijeme dogovoreno je da se pripremi novi nacrt zakona i da se podnese Venecijanskoj komisiji za mišljenje”, navodi se na sajtu Venecijanske komisije.

Iz Venecijanske komisije reagovali nakon što je Dan prije nekoliko dana objavio informaciju da su Venecijanska komisija i OEBS/ODHIR-a u mišljenju koje su prije tri godine dostavili Vlaci Crne Gore, ocijenili da konfiskacija crkava i njihove imovine koju je Vlada planirala nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. predstavljala bi kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, kojom se garantuje pravo na mirno uživanje imovine.

„Mišljenje“ Venecijske komisije o kojem govori SPC ne postoji

Oglasili su se iz Vlade.

Poručuju da tvrdnja predstavnika Srpske pravoslavne crkve da je Vlada Crne Gore sakrila od građana navodno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti apsolutna  neistina.

“Drskost i nesumnjiva zla namjera sa kojima je ova lažna optužba plasirana u javnost još jednom pokazuju na šta su sve spremni pojedini zvaničnici SPC sa ciljem zadržavanja nelegitimnih privilegija i prihoda od uzurpirane državne imovine Crne Gore. Seriji nepočinstava, koja ne priliče predstavnicima nijedne vjerske zajednice, zvaničnici SPC pridružili su i ovu parapolitičku intrigu, podmećući javnosti falsifikat mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.”, saopšteno je iz Vlade.

Kako dalje navode, istina je da mišljenje Venecijanske komisije, ne samo da nije dostavljeno Vladi Crne Gore, već nije nikada ni sačinjeno.

“Isfabrikovani dokument o kojem govore pojedini predstavnici SPC je, dakle, običan falsifikat.Vlada Crne Gore će, bez obzira na ovu prljavu kampanju započetu neosnovanim tvrdnjama patrijarha SPC Irineja koji je Crnu Goru uporedio sa NDH, istrajati na zaštiti državnih interesa, uz puno poštovanje slobode vjeroispovijesti i jednakosti svih vjerskih zajednica u građanskoj Crnoj Gori”, saopšteno je iz Vlade.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor