„Vjerujem da niko od poslanika ne koristi psihoaktivne supstance“

Ukoliko se usvoji inicijativa Centra za građansko obrazovanje (CGO), poslanike čeka nenajavljeno testiranje na psihoaktivne supstance, ali i pregledi kod psihologa. No, konačnu riječ o tome da li se poslanici biti povrgnuti ovakvim provjerama, daće upravo oni.

Ukoliko želite da se prijavite za posao u državnoj upravi, potrebno vam je uvjerenje da ste zdravstveno sposobni. No, ako namjeravate da budete javni funkcioner, takav dokument neće vam biti potreban. Zbog ovakve situacije, CGO je, krajem jula, zatražio da se Zakonom o Skupštini definiše obaveza ljekarskog pregleda za poslanike i poslanice, a koja uključuje i posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti, kao i redovno nenajavljeno testiranje na psihoaktivne supstance. Poslanici, koji su po struci ljekari, ističu da nijesu shvatili suštinu ovog predloga:

„Vjerujem da od 81 poslanika, koliko je ovdje, niko ne koristi psihoaktivne supstance zarad uživanja, mislim da je to jedna malo pežorativna inicijativa“, smatra poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin.

„Oni sigurno raspolažu sa činjenicama, koje su ih pobudile na takvu inicijativu, ali što se tiče drugog dijela vašeg pitanja, da li treba da prođu jednu vrstu psihološkog testa, mislim da je to potpuno ispravno. Ne bih time manipulisao, zloupotrebljavao, to, ali bez daljnjeg, imamo obavezu da imamo ljude na položajima, koji su potpuno psihički, mentalno, duhovno uravnoteženi i zdravi“, kaže Srđan Pavićević iz CIVIS-a.

Među poslanicima ima i bivših vrhunskih sportista, kojima antidoping testiranja nijesu nepoznanica.

„Kad mene lično pitate, ja svakako ne bih imao protiv svega toga, sa druge strane, ovdje govorimo o političkoj areni, da uporedna praksa, što se tiče parlamentarizma, ne prepoznaje taj oblik testiranja, iako kažem – nemam ništa protiv, a kad se pojedini komentari čuju ovdje u Skupštini, možda bi čak bilo i poželjno da se urade neke takve analize“, kaže Nikola Janović iz DPS-a.

Ni Socijalistička narodna partija ne vidi ništa sporno u inicijativi CGO-a:

„Smatram da bi to bilo poželjno, da se ispitaju javni funkcioneri na psihoaktivne supstance i to treba odraditi u budućem periodu. Što se tiče SNP, mislim da ćemo mi to podržati“, kaže poslanik Dragan Vukić.

Slična inicijativa ovoj koju je predložila CGO usvojena je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u aprilu ove godine.

U Sloveniji je ovakvu inicijativu pokrenula najveća opoziciona stranka, a kako navode iz Centra za građansko obrazovanje, institucije EU su ovo uvele kao pravilo u svom funkcionisanju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor